Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Je li ovo borba za čistoću sporta ili za čvrstoću fotelja?


Antidoping! Vječita priča u sportu i priča koja uvijek započinje: "Bilo jednom u nekom drugom savezu i njima se to dogodilo, a nama? Ma ne, nama se to ne događa."

Doping je pošast današnjeg sporta. I to svakog, a ne samo biciklizma, plivanja i borilačkih sportova. Svih. I svi se bore protiv toga, na ovaj ili onaj način. Više ili manje uspješno. Kickboxing savez ima odličan moto kojeg je smislio tajnik Deša, a mnogu ga kasnije preuzeli "Sportom protiv droge, treningom protiv dopinga"

Da, baš lijepo rečeno, ali je li baš sve to tako jednostavno? Što je to doping? Što je dopušteno, a što nije? Znamo li, želimo li znati, možemo li saznati?

Naravno, znalci će reći - što se tu ima pričati, pa sve je jasno. Postoji svjetska antidopinška agencija WADA koja svake godine izdaje poveliku i podugačku listu zabranjenih sredstava i metoda. Joj, na njoj puno i svašta piše. JA na njoj malo kužim, ali valjda je razumiju one magistre s naočalama na vrh nosa po apotekama, a mi ostali se pravimo da baš razumijemo što je to npr. methylenedioxymethamphetamine ili npr. androsta-1,4,6-triene-3,17-dione (androstatrienedione).

Ali, zakon je zakon, pravila su pravila i njih treba poštovati.

I. što se to događa u današnjem svijetu tržišta, prodaje, marketinga, profita i svih onih "nedaoBog se zamjeriti" velikana?

Evo što se je dogodilo:

Na državnom prvenstvu tajlandskog boksa (a moglo je na bilo kojem) obavljena je antidoping kontrola i kod našega mladog, odličnog i perspektvnog borca Tonija Milanovića nađeno je da je pozitivan na neke zabranjene supstance. Da bi bili sigurni, pozovu Tonija da napravi kontrolni test, ali mora ga platiti nekoliko tisuća eura. Odakle to platiti, pita se Toni i odustaje od tog kontrolnog testa.

I što sad?

E, sad smo svi pametni. A što se je u stvari dogodilo. Toni trenira (vrlo naporno) dva puta dnevno, sve dane osim nedjelje i jasno je da normalna prehrana ne može tako brzo nadoknaditi sve ono što je izgubio i potrošio na tim treninzima. Jednostavno je to nemoguće. Stoga i Toni, kao i milioni drugih sportaša, posežu za dodacima, suplementima, vitaminima koji će mu pomoći da se organizam što prije vrati u fit formu i nastaviti s daljnjim pripremama i napornim trenizima.

KAda sportaš i njegov trener razmišljaju koji su to preparati što mogu čim prije nadoknaditi sportaša izgubljeno. Pitanje je što uzeti? Pa naravno, ono što je na tržištu, legalno, dostupno i jasno - npr. "Jack 3 D" - kojeg se između ostalog reklamira kao prirodni preparat. Tu je i "Novedex XT" od firme "Gasparini nutrition" koji je također široko primjenjivan u sportu. Kažu - sve prirodno, sve o.k. I još ga nabavlja iz Slovenije, kako kažu punopravne članice Europske unije.

Dođe državno prvenstvo u tajlandskom boksu i onda se napravi test i eto ti problema. Poztivan je Toni na neke supstance koje su u WADA spisku navedene kao nedozvoljene. Samo je slučajno što je danas u pitanju Toni, jer, kako su odmah objavili mediji - npr.: Index.hr ili T-portal tu se spominju i imena nekih drugih sportaša - atletičara, plivača.

Na stranu moj vječni komentar svim tim novinarčičima - "niste se sjetili pisati o Toniju kada je postao svjetski prvak, niste se sjetili predstaviti tog krasnog mladića, višestrukog državnog prvaka u kickboxingu i tajlandskom boksu, ne, naravno, to čitateljstvo ne zanima, ali ste odmah dušebrižnički sve objavili kada nešto ne valja. Ali o toj vječnoj mojoj ogorčenosti nema smisla razglabati.

I što sad?

Toni je pogriješio što je pošteno nabavio legalno sredstvo. Toni je pogriješio što je bez ikakve zadrške otišao na doping kontrolu. Toni je pogriješio što je trenirao i spremao se za predstojeća natjecanja. Toni je pogriješio.

A gdje su tu ostali?

Gdje je tu Hrvatski olimpijski odbor (HOO), gdje je tu Hrvatska agencija za antidoping (HADA), gdje je tu Ministarstvo svega pa i sporta (MZOŠ) - gdje su? Gdje su da nam kažu - da ove supstance su zabranjene, ali nalaze se u preparatu "Jack 3D" i "Novedex XT". Gdje je preporuka od tih dobro plaćenih institucija prema sportašima i trenerima - "ne uzimajte te preparate jer njihov je efekt takav i takav". Gdje je upozorenje da će korisnici tih preparata pasti na doping testu? Gdje?

Naravno, pa nisu ludi, jer da objave takvu preporuku, bili bi izloženi tužbama moćnih korporacija, ne bi se mogli obraniti, ne bi imali baš neke valjane argumente i izgubili bi sporove, izgubili bi lovu, ali i pozicije.

Zato, treba udriti po sportašima, suspendirati ih, kazniti ih, zabraniti im? A da pomognete, gospodo, da se te mlade sportaše nešto nauči? Da se nešto spriječi unaprijed?

I na kraju, gle čuda velikoga:

Naša premijerka Jadranka Kosor odlučila je štedjeti. Pa je shvatila da u ovoj našoj državnoj upravi ima korova, parazita, neradnika i svakojakih agencija. Da ima njih koji su svrha sebi samima i svrha osiguranja plaća za sebe, možda i sekretaricu. Pa je Jadranka odlučila neke agencije malo spustiti na zemlju. Pa eto, spomenula je i Antidoping agenciju - HADA. Kako kaže, neka se ukine i neka te aktivnosti pređu u HOO, ionako ga skupo plaćamo. Frka nastala. Kako to da je jedna država protiv borbe protiv te pošasti u današnjem sportu? Sramota! (kažu novinari kojima je dostavljeno mišljenje koje trebaju imati i obrazložiti). Ne mere biti države bez antidoping agencije! Kažu.

I onda, nakon dugo, dugo vremena, eto ti aktivnosti, eto ti kontrole, eto ti nalaza, eto ti važnih, najvažnijih vijesti. Eto, Jadranko (poručuju), da vidiš kako mi radimo. Jadranko, ne ukidaj nas! Jadranko, avaj, to ti je pošast današnjeg sporta! Jadranko, ne radi gluposti! Jadranko, čitaš li novine? Avaj Jadranko, vidi kol'ko posla ima.

Tako me je to podsjetilo na Kubricovu Odiseju u svemiru i Halla 9000 kojega je dr. Dave Bowman odlučio isključiti. Završilo je s molbom "Stop Dave, I'm affraid".

Eto, priča niti je jednostavna, niti je tako bombastična. Mladi sportaš očito je pogriješio (je li?) i sada na sva zvona, članke i vijesti - ga treba razapeti. I je li istina baš takva kakvu je, baš sada i u ovom trenutku žele prikazati?

Je li ovo borba za čistoću sporta ili za čvrstoću fotelja?

I na kraju, evo taksta e-maila kojeg sam danas popodne primio:

Pozdrav Lot,
evo ti šaljem našu izjavu za medije, pa je molim te i ti objavi. Poslali smo je svim medijima. Hvala.

Dana 17.03.2010 nakon prvenstva Hrvatske u tajlandskom boksu Toni Milanović je pristupio doping kontroli, kao i svi osvajači zlata. Bez imalo straha dao je urin znajući da nije uzimao nikakva zabranjena sredstva.

Nažalost doping test je bio pozitivan na methylhexanamin i boldenon. Pošto to Toni nije uzimao pregledali smo sportske preparate koje je uzimao i otkrili preko interneta da methylhexamina ima u sportskom preparatu "Jack 3D" koji se prodaje kao prirodan i bez nedozvoljenih sredstava. Također, u preparatu "Novedex XT" od firme Gaspari Nutrition postoje tvari od kojih se pada na antidoping testu. To su steroid boldenon, a oni kažu da je preparat 100 posto prirodan i da su oni protiv steroida.

Najteže je u ovom trenutku Toniju koji je istinski sportaš, koji trenira dva puta dnevno - osim nedilje.

Razgovarajući s dr.Ercegom iz HADA-e saznali smo da je i onaj plivač pao upravo s "Jack 3D" preparatom. Ti se preparati prodaju normalno, na puno kontroliranijim tržištima od našega, ali bez obzira na to sportaši moraju pazit što uzimaju, kako kaže dr. Eerceg iz HADA. Također, rekao nam je da slobodno objavimo imena preparata u našoj izjavi.

Na žalost, to Tonija ne oslobađa odgovornosti i na Savezu tajlandskog boksa je da odredi sankcije. Nadamo se da će ovo pomoći drugim sportašima da budu oprezniji u odabiru sportskih preparata.



Eto.






Post je objavljen 24.08.2010. u 23:59 sati.