Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Riječki Zoom predstavlja Janeza Janšu

U Rijeci će se od 30. kolovoza do 4. rujna, po prvi puta ove godine, dogoditi Zoom festival, a usporedno s njim održat će se i PSi# follow up, od 2. do 4. rujna.

Prostori na kojima će se fetsival održati su: HKD na Sušaku (Strossmayerova 1), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Dolac 1), HNK Ivana pl. Zajca, Art kino Croatia (Krešimirova 2), Molekula (Delta 5/1), Korzo

U fokusu Zoom festivala nalaze se oni umjetnički radovi koje je teško svrstati u umjetnička područja, koji bez problema kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje, dakle oni koje nazivamo intermedijalnim.

Želja organizatora je da na svakom Zoom festivalu posebno predstave jednog autora s više njegovih radova.

Ove godine autor u fokusu je Janez Janša (Slovenija) sa tri svoja rada “Življenje (v nastajanju)”, “Pupilija, papa Pupilo, pa Pupilčki” i “Slovensko narodno gledališče”.

Osim Janšinih radova publika će imati priliku pogledati svjetsku premijeru iznimne američke kazališne skupine Every house has a door, koja je u svoj novi projekt pozvala i hrvatske umjetnike koreografkinju Selmu Banich te glumca Mislava Čavajdu.

Nakon dvadesetogodišnje suradnje u grupi Goat Island, Lin Hixson i Matthew Goulish osnovali su grupu Every House Has a Door s namjerom ostvarivanja određenih suradničkih performansa s pozvanim gostima. Grupa zadržava uski tematski fokus i strogu prezentaciju Goat Islanda, no istovremeno se razvija kroz međukulturnu suradnju sa svim njenim nepoznanicama i nelagodnostima.

BADco iz Zagreba će u okviru Zoom-a izvesti premijeru predstave “Poluinterpretacije ili kako suvremeni ples objasniti nemrtvom zecu” . Radi se o kompaniji koja u posljednje vrijeme svoje predstvae izvodi na festivalima od Istambula do Berlina, od Stockholma do Madrida.

Iz Izraela dolazi jedna od zaniljivijih umjetničkih grupa Ensemble 209 s predstavom “Cookies”. Ensemble 209 djeluje u Performance Art Platform centru jedinom u Izraelu koji se bavi izvedbenim umjetnostima

Od riječkih umjetnica publika će imati priliku pogledati predstavu “Heroine” plesne umjetnice i koreografkinje Mile Čuljak te performans “Duchampovi svjedoci “ likovne umjetnice Milijane Babić.

Na Performance studies international konferenciji sudjelovat će četrdesetak najznačajnijih svjetskih teatrologa i kazališnih umjetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Australije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Singapora, Japana, Slovenije i Hrvatske.

U oviru PSi konferencije dogodit će se premijera novog projekta legendarne američke glumice i performerice Lois Weaver koja će u Rijeci proslaviti 40 godina umjetničkog rada, a američki umjetnici Laurie Beth Clark i Michael Peterson, oboje profesori na Sveučilištu Wisconsin, pripremaju jedinstven eksperimentalni interaktivni kazališni projekt pod naslovom Postaviti stol.

Ulaz na konferenciju je slobodan.

Ulazanice za predstave se po cijeni od 50 kn mogu u pretprodaji kupiti na štandu na Korzu ili sat vremana prije početka predstave na mjestu igranja.
Net.hr

Post je objavljen 23.08.2010. u 17:47 sati.