Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

teleća jetrica na mletački način

teleća jetrica na mletački način
Tako se to radilo još za vrijeme Mlećana! Talijani kao Talijani. I prije 500 godina dobro su jeli! Dakle fegato di vitello alla veneziana ovako se radi:
Luk izrežemo na tanje kolutiće, po ukusu zavisi, ali ne deblje od pola cm. U teškoj tavi promjera 30 cm na maslacu i maslinovom ulju, nakon što se slegla pjena, popržimo luk na srednje jakoj vatri, nepokriveno, uz često miješanje cca 15-20 minuta. Luk mora omekšati, ali pri tom ne smije posmeđiti!!! Luk izvaditi iz tave, rupičastom žlicom i staviti sa strane na toplo.
Dok se luk pržio, oprati jetricu pod mlazom hladne vode, ocijediti ih i posušiti papirom. Moraju biti suha! Odrezati i baciti tanku kožicu oko rubova, isto učiniti s s većim venama. Jetricu narezati u tanke trake (recimo 8cm x 1,5cm x 0,5cm). Staviti komadiće jetrice u cjedilo i posuti brašnom. Miješajući lagano pomoću dvije žlice, osigurati da svi komadići budu lagano obloženi brašnom. Protresti cjedilo kako bi se odstranio višak brašna.
Dakle kad smo spremili luk na toplo, u tavu dodamo još jednu žlicu maslinovog ulja, pa neka se ulje na jakoj vatri dobro ugrije i bude vrelo. Dodamo jetricu u tavu i pećemo nepokriveno na vrlo jakoj vatri dok jetrica ne postanu svjetlosmeđa s donje strane, jednu minutu. Preokrenemo ih i pećemo drugu stranu jednu minutu. Vratimo luk u tavu pa zajedno s jetricom pržimo tek toliko da jetrica izgube svoju crvenu boju u unutrašnjosti i postanu kruta, ali ne i žilava, a žilava će biti ako ih predugo pržimo. Luk i jetricu po meni zajedno pržimo ne duže od 1-2 minuta. Maknemo s vatre dodamo peršin, sol, bijeli papar i poslužimo uz palentu koju
bi bilo zgodno prepeći na roštilju. Makar i obična palenta može proći, kao i pire od krumpira.
U obzir dolaze fina suha bijela vina!
(3 velike glavice luka, 2 žlice maslaca, 2 žlice maslinova ulja, 675 g teleće jetrice, trećina šalice brašna, 1 žlica maslinova ulja, 2 žlice nasjeckanog peršina, pola male žlice soli, prstohvat bijelog papra)


Post je objavljen 19.08.2010. u 09:57 sati.