Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinianis1

Marketing

werner goetz

Werner: Svakom čovjeku 1000 eura osnovne plaće
Götz Werner (66) je i profesor poduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsruheu, a koautor je knjige “1000 eura za svakoga”, u kojoj se zauzima za to da svaki građanin dobiva osnovni prihod od 1000 eura jer to pridonosi oslobađanju čovjeka. Kritizirao je novi sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, po kojemu se sjedinjuje pomoć za dugoročno nezaposlene i pomoć za siromašne, nazivajući ga “zatvorom za spavanje kod kuće”. Po Werneru je to kršenje ljudskih prava. (S. Trajković)

Werner Goetz vlasnik je tvrtke DM, milijarder koji nema namjeru ostaviti bogatstvo svojoj djeci, a ima ih sedmero. Ne želi djeci pružiti doživotno uživanje bogatstva i mogućnost nerada, već samo iznos dostatan za kvalitetno školovanje. Ostatak poklanja dobrotvornim fundacijama.

Pitam se koji usrani i nedovršeni arhetip imaju u glavi tipovi koji vode Zagreb i Hrvatsku. Psihijatrija bi im oprostila jer je u svom suvremenom obličju uvela nijanse, međutim, crkva stvari gleda crno-bijelo, odnosno, dobro-zlo, ako nije hrvatska licemjerna crkva raznih aršina za raznolike ljude.

Pitanje izgradnje pojedinca, kako kaže Goetz, jest oslobađanje. Proces je jednostavan: platiš zaposlenika koliko vrijedi njegov rad, a onda oslobođen potplaćenog izrabljivanja, pojedinac ode deset dana na g.o, na Jadran. Kad se vrati s mora nije sve novce potrošio. Ne svađa se s ukućanima zbog manjka novca i kako će preživjeti godišnji odmor. Veseo je i vikende provodi u roštiljanju s prijateljima. Dugoročno planira kupiti veći stan ili drugu nekretninu da rastereti tajkune od neprodanih stanova koje su sumnjivim novcem i kriterijima izgradili. Poslodavac bi trebao isto otići na g.o., nakon što je prvo platio zaposlenike, i to ne na megajahtu koja mora biti naskuplja na Jadranu, nego na plovilo primjerno standardu poslodavca. Da se razumijemo, pokretanje posla u Hrvatskoj je užasan posao, a još užasnije je poslovati u ovim uvjetima i biti lojalan poslovni subjekt, i lojalan poslodavac. "Onaj iz općine" nikako da shvati da mu je poslodavac zaradio mjesečnu plaću, i da se opire općinarevoj ucjeni s rokovima i "papirima i dozvolama" da iskamči i jednu neslužbenu plaću. I tako u labirint, a ne u krug.

Obzirom na porijeklo vlastodržaca zorniji prizor bi bio; dobar gazda hrani i timari kravu koju muze, a loš pomuze nekoliko puta, ne nahrani kravu pa mu crkne.

Post je objavljen 18.08.2010. u 09:32 sati.