Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igo4it

Marketing

Vježbe opuštanja

Nikada u životu nisam bila napeta kao sada, nikada nisam imala manje vremena, a imam dovoljno znanja da si te stvari ne činim. Zbog vlastitog zdravlja (prije svega psihe) ovdje ću staviti ono što znam da pomaže, a morala bih i redovito raditi jer stres je ona stara priča o lavu i zebri, a ja ne želim biti zebra!

Vježba relaksacije

Uz neku mirnu glazbu, po mogućnosi pozitivne tematike, iliti glazbeno rečeno u duru ili u potpunoj tišini. Leći na ravnu podlogu. Svo tijelo opružiti. Dlanove okrenuti prema stropu. Kroz misli prenijeti svu težinu podlozi. Sljedeće, mislima prolaziti sve dijelove tijela, i to osvijestit svaki mišić i svjesno ih opuštati, izvana prema unutra, dakle: prsti nožni, noge (list, koljena, bedra), zdjelica, prsti ruku, ruke, leđa od trtice do vrata, rebra, trbuh prsa, glava. adržati tu opuštenost dubokim mirnim udahom i izdahom, ponoviti takvo duboko disanje neko vrijeme. Ovu vježbu izvoditi 15 minuta.

Kad se ispraksirate, ovu vježbu ćete moći učinkovito provesti u svega par minuta i to bilogdje...


Vježbe disanja nam omogućuju današe tijelo bolje iskoristi kisik koji primi i/ili da primi više kisika. Naime, naša pluća "običnim" disanjem ne upijaju dovoljno kisika te ih s toga s vremena na vrijeme treba potaknut na uzimanje više kisika ali i na veće ispražnjavanje kako bi izmjena bila bolja.

Vježba disanja br. 1

Ova vježba ide na sljedeći način. Udisanje i izdisanje je na nos. Bitno je da se prije izvođennja udobno smjestite i po mogućnosti u početku biti u tišini. Kasnije kad se ispraksirate moći ćete je izvoditi bilo gdje. Dakle, udah na nos (brojeći u sebi do 4) zadržati (brojeći u sebi do 4) izdah(brojeći u sebi do 8)s time da se time stalno stišće trbuh kao da ga želite prilijepiti za kralježnicu, zadržati (brojeći u sebi do 4), opet udah (brojeći u sebi do 4)... nastaviti tako barem 6 udaha i izdaha. S vremenom povećavati broj ponavljanja ali i sve polakše brojati do 4 tj 8. Ovime se ispražnjava "zaostali" zrak u bronhijima kako bi se zamijenio novim, produljuje se disanje i smiruje.

Vježba disanja br. 2


Sljedeća vježba se izvodi tako da se ugodno smjestite, po mogućnosti kleknuti i sjest na stopala. Udah na nos, zadržati pa izdisati kroz usta. s time da se udah vrši tako da se napuni i donji trbuh, a izdah tako da se isprazne prvo prsa, gornja polovica trbuha pa donja. Osvjestiti taj proces. Disanje se produbljuje, povećava se koncentracija.

O vježbama za disanje sam već pisala jedan poduži post no malo ponaljanja nije nikome naškodilo...







Post je objavljen 17.08.2010. u 15:28 sati.