Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinianis1

Marketing

disleksija/disgrafija


ne bih znala da sam sama disleksična i disgrafična da me nije pozvala učiteljica i upozorila da moje devetogodišnje dijete ima problema s čitanjem i pisanjem. oba pojma prošla su mimo mene u životu kao činjenični pojmovi "koji se mene ne tiču" i zapravo niti ne znam što znače. evoluirala sam kroz opismenjavanje na svoj način. u vrijeme mog djetinjstva o takvim se detaljima nije previše vodilo računa.

da se vratim na moje dijete koje je zapalo čak u stanovitu krizu "zbg sprog i teškg čtanja" . kao munja preletjele su mi misli neka desetljeća i vratila me u nožićem izrezbarenu klupu s zelenim ultrapasom na gornjoj plohi. negdje na sredini učionice s pogledom na gradski park. nisam se mogla načuditi željki koja je u trećem osnovne čitala kao odrasli, tečno i glatko. kada bi došao red na mene hvatala me panika, gušenje, trema, blokada, strah i nevjerica kojom nedostižnom lakoćom čita željka. ja sam čitala "na pamet", zapinjala, da nije bilo treme to čitanje nešto bolje bi zvučalo. na tavanu je preživjela moja stara lektira iz koje je poispadalo svako peto slovo. urednost je bila zadovoljavajuća. s matematikom nisam imala problema, niti s govorom.

i onda dobijem dijete i situacija se preslika copypaste jednostavnošću. za nepovjerovati. takvi detalji spadaju u čuda života. moje dijete iznimne dikcije i fonda riječi iz jaslićke dobi, u osnovnoj školi zapetljao se u disleksiju i disgrafiju. naravno prepričavajući probleme i dijeleći iskustva s drugima, bratić s očeve strane i sestrična s majčine strane otkrili su mi iste djetinje muke koje su prolazili kao disleksičari i disgrafičari. dakle, dupli sam slučaj, bio je moj zaključak.

potražili smo pomoć u "suvagu", u međuvremenu promijenili smo adresu, i osnovnu školu. u novoj školi zaposlen je logoped. olakotna okolnost da ne moramo putovati po gradu, već tijekom boravka u školi dijete odradi sat kod logopeda.



Uploaded with ImageShack.us

Post je objavljen 17.08.2010. u 15:16 sati.