Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 16 do 22. kolovoza 2010.

Evo nas opet.
Danas je sveti Roko tako da najava za današnji dan ima dosta.
Isto tako Modrave su pred krajem. Ostaje još jedna redovna grupa, pa na kraju Duhovne vježbe i raspremanje kampa.
Počele su pripreme za turnir u odbojci na pjesku krajem mjeseca kao i za hodočešće mladih Zagrebačke nadbiskupije na Mariju Bistricu.
Sve informacije na vrijeme tj kada mi dođu.
Ovo nije sve.
Večeras idu najave koje su stavljene na web stranicama župa koje ažuriraju svoje web stranice.

- (IKA) – Svoga nebeskog zaštitnika sv. Roka, župa na splitskom Manušu svečano slavi 16. kolovoza. Svečana koncelebracija je u 19 sati u tvrđavi Gripe ispred crkve Sv. Ante Padovanskoga. Predslavi je dr. don Ivan Grubišić.

- (IKA/TU) – U Prkovcima se svečano slavi 100. obljetnica spilje Gospe Lurdske. Program proslave održava se od 12. do 16. kolovoza. Na svetkovinu Velike Gospe u nedjelju 15. kolovoza svečana misa počinje u 11 sati. Liturgijsko pjevanje na misi animiraju mladi iz Gundinaca. U ponedjeljak 16. kolovoza, na Dan posvete spilje Gospe Lurdske, misa je u 18 sati.
Prkovci, malo slavonsko mjesto sa šestotinjak stanovnika, filijala župe Retkovci, nalaze se južno od općinskog središta Ivankova. Osim crkve Sv. Martina biskupa, u selu, pored crkve, u opkopu, postoji i spilja Gospe Lurdske, podignuta 1910. godine pod vodstvom vlč. Mate Pavića, upravitelja župe. Ove se godine slavi sto godina postojanja spilje. Gospin kip u Prkovce je donijela Kata Filakovac još 1908. godine s hodočašća u Lurd. Dana 16. kolovoza 1909. godine od biskupa Anđelka Voršaka ishođena je dozvola za gradnju spilje. Radovi su počeli u proljeće 1910., a već 14. kolovoza 1910. privedeni su kraju, pa je spilju 16. kolovoza 1910. blagoslovio vlč. Ivan Bečić, župnik iz Ivankova.

- (IKA) - Proštenje u zavjetnoj kapeli Sv. Roka na zagrebačkom Rokovu perivoju (iznad Britanskog trga) priređuje se na svečev blagdan u ponedjeljak 16. kolovoza.
Mise će u obnovljenoj kapeli Sv. Roka, vrijednom primjeru sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća, biti u 7.30, 9 i 11 sati. Svečanu zavjetnu misu u 18 sati predvodit će Mato Malekinušić, mladomisnik Sisačke biskupije. Nakon mise kreće procesija oko kapele s upaljenim svijećama.
U tijeku prijepodneva i navečer hodočasnici će imati priliku za ispovijed.

- (IKA) – Na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović blagoslovit će u tijeku misnoga slavlja u 18 sati obnovljenu crkvu Sv. Roka u Pučišćima na Braču. Obnovljena svečeva crkva je iz 17. stoljeća i zadužbina je pučiške obitelji Mladineo.

- (IKA) – Biskup Mile Bogović predslavit će svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka, suzaštitnika župe Cvitović u Slunjskom dekanatu u ponedjeljak 16. kolovoza u 17 sati. Suslavit će mjesni župnik mr. Antonio Čutura, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić i svećenici Slunjskog dekanata

- (IKA) – Blagdan sv. Roka svečano će biti proslavljen u ponedjeljak 16. kolovoza kao zavjetni blagdan i suzaštitnik župe u Sutivanu na Braču.

Jutarnju misu pred svečevom crkvicom slavit će župnik Benjamin Capković u 7 sati. U tijeku mise župljani će otpjevati život sv. Roka. Na kraju će bosonogi župljani u procesiji prenijeti kip sv. Roka iz njegove crkvice u župnu crkvu, u kojoj će sudjelovati vjernici koji prema tradiciji idu bosonogi.
Središnje misno slavlje u 18.30 sati predvodi dr. Ante Mateljan s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu. Blagdansku euharistiju pjesmom će uzveličati glazbeni sastav VIS Via Crucis iz župe sv. Križa u Splitu. Liturgijska proslava Rokova završit će procesijom s kipom sv. Roka uz završni blagoslov pred župnom crkvom.

- (IKA) - Blagdan sv. Roka slavi se u najvećoj župi Gospićko-senjske biskupije sv. Križa u Ogulinu u gradskoj četvrti Lomostu. Misu u 10 sati u ponedjeljak 16. kolovoza predslavi ogulinski župnik i dekan mr. Tomislav Rogić, a u 18 sati župnik Cresa vlč. Robert Zubović. Misa počinje tradicionalnom procesijom od kipa Majke Božje u Lomostu sa slikom sv. Roka do crkve

- (IKA) – Na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, zavjetni zaštitni blagdan u župi Supetar na Braču misno slavlje pred svečevom crkvicom iznad grada u 19 sati predvodit će župnik Andro Ursić. Nakon mise blagoslov će lubenice (dinje) koje će, zatim, biti podijeljene okupljenim vjernicima na blagovanje. Blagdan sv. Roka svečano će proslaviti bratimi, članovi bratovštine sv. Roka, koji kod većih blagdana u župi asistiraju odijeveni u svojim tunikama.

- (IKA) - Na blagdan sv. Roka, zaštitnika istoimene župe i grada Virovitice, 16. kolovoza, požeški biskup dr. Antun Škvorčević prevodi svečano misno slavlje u tamošnjoj župnoj crkvi u 10 sati, a potom procesiju s kipom sv. Roka gradskim grada.

- (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će na blagdan sv. Roka, u ponedjeljak 16. kolovoza, misno slavlje u župi posvećenome tome svecu u Koprivničkim Bregima kod Koprivnice. Misa u župnoj crkvi Sv. Roka započinje u 11 sati.

- (IKA) – Svečano misno slavlje u povodu blagdana sv. Roka u Kumrovcu, u ponedjeljak, 16. kolovoza s početkom u 11 sati predvodi pomoćni biskup Paderborna Manfred Grothe.

- (IKA) – Sv. Roko svečano se slavi 16. kolovoza u Vinjanima. Svečano misno slavlje u 10.30 s procesijom predvodi fra Rafael Begić, župnik Slivna Imotskoga. Uoči blagdana trodnevna je duhovna priprava koju vode fra Denis Šimunović i fra Jakov Udovičić.

- (IKA) – Procesijom u 10 sati župa sv. Roka Ošlje kraj Dubrovnika počinje u ponedjeljak 16. kolovoza svečanu proslavu blagdana svog župnog nebeskog zaštitnika, ujedno i zavjetnu svetkovinu svoje drevne župe. Kip župnog patrona, zaštitnika od kuge i kužnih bolesti kroz selo do "Pod Vodice" puteljcima između loza u ophodu nose mladi u narodnim nošnjama stonskoga kraja i članovi folklorne družine "Linđo". Uz vijorenje župnih barjaka sv. Roka i drevne bratovštine Presvetog Srca Isusova, obišašće se vraća u župnu crkvu gdje se nastavlja misno slavlje. Predslavi ga don Ivo Šutalo iz župe Srca Isusova u Studencima (BiH) u koncelebraciji sa župnikom don Matom Puljićem.
Župna crkva Sv. Roka temeljito je obnovljena 2005. g. uz potporu Dubrovačke biskupije i župljana. Zanimljiva je po preslici s četiri zvona. Unutrašnjost crkve bogata je vrijednim umjetničkim slikama, od kojih je najvrjednija slika sv. Roka sa psom na glavnom oltaru, te procesijski križ iz 18. stoljeća.

- (IKA) - U crkvi Sv. Roka na Rujnici u župi Desne 16. kolovoza misu u 10 sati predvodi župnik don Tihomir Jurčić.
U ovoj crkvi godišnje se slave samo četiri mise: na prvi uskrsni utorak, na duhovski utorak, na blagdan sv. Roka i na blagdan sv. Ivana.

- (IKA) - U Draškovcu u donjem Međimurju i ove će se godine blagdan sv. Roka, zaštitnika župe, proslaviti izuzetno svečano. Ove se godine navršava 250. obljetnica zavjeta sv. Roku iz 1760. godine, po kojem je u Draškovcu sagrađena crkva sv. Roka budući da je taj svetac Međimurje očuvao od uništenja od pošasti kuge. Od tada su gotovo sve međimurske župe hodočastile na Rokovo u Draškovec održavajući zavjet sve do Drugoga svjetskog rata. Posljednjih godina na poticaj župnika vlč. Matije Vonića, koji je uveo sadržajno bogate programe proslave Rokova, obnavlja se zavjetno hodočašće sv. Roku, čijoj se zaštiti utekla plemićka vlast u Međimurju prije 250 godina, kako bi se i današnji vjernici molili za zagovor tome svecu, kojeg se časti kao zaštitnika teško bolesnih i nemoćnih te liječničkog osoblja.
Središnje misno slavlje na samo Rokovo u ponedjeljak 16. kolovoza u Draškovcu će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Misa u perivoju sv. Roka započinje u 11 sati, a prethodit će joj svečana procesija s kipom sv. Roka od 10.30 sati. Nakon mise i blagoslova životinja i kruha, hodočasnici će moći iskazati štovanje moćima sv. Roka koje je nedavno župi Draškovec darovalo svetište sv. Roka iz Venecije gdje počivaju svečevi zemaljski ostaci. Ujedno će se otkriti spomen-poprsje Jurja pl. Oszterhubera, „opunomoćenog upravitelja plemenite gospoštije čakovečke" koji je potpisao zavjetnu povelju 1760. godine kojom se obvezao u ime grofa Mihaela Ivana od Althana, vlasnika cijele gospoštije, na svom posjedu zvanom Draškovec podići zidanu kapelu u čast sv. Roku. Isti dan misa će biti u 7.30 sati, te u 9 sati kada će se služiti misa za bolesnike s bolesničkim pomazanjem za teško bolesne i nemoćne. U 14 sati započinje „Draškovski sejem" s izložbom domaćih proizvoda i slika, uz izložbu poštanskih maraka posvećenih sv. Roku iz cijelog svijeta te prigodni poštanski žig uz 250. obljetnicu zavjeta. Slijede natjecanje lovaca, izložba ljubimaca, nogometna utakmica, te koncert pred crkvom u 17 sati. U 18 sati ostvarit će se video-veze sa župama sv. Roka. U 19 sati započinje festival duhovne glazbe „Sveti Rok".
Za Rokovo vjernici će se pripremati trodnevnicom od petka 13. do nedjelje 15. kolovoza. Kroz sva tri dana uoči mise, koja u crkvi sv. Roka počinje u 18 sati, molit će se krunica i litanije sv. Roka. U petak u 19 sati započinje večer puhačkih orkestara i učenika u perivoju sv. Roka. U subotu u 19 sati počinje susret KUD-ova iz Sigeta, Donjeg Miholjca i Preloga, a u nedjelju pjesničko-glazbena večer s prigodnom izložbom.

- (IKA) – "Duhovna abeceda" naslov je novoobjavljene knjige don Vinka Sanadera, župnika župe Gospe od Otoka u Solinu, koja će biti predstavljena u srijedu 18. kolovoza u 19.30 sati u Domu kulture Zvonimir u Solinu. O knjizi će govoriti učiteljica Anđelka Slavić, novinar Ivica Ursić, urednik Solinske kronike Marko Matijević i sam autor, a predstavljanje će pjesmom uljepšati vokalno-instrumentalni sastav Papa-band iz Solina.

- (IKA) - Blagdan sv. Jelene Križarice, nebeske zaštitnice župe Rakovica u Slunjskom dekanatu Gospićko-senjske biskupije, svečano se slavi u srijedu 18. kolovoza u Rakovici. Misu u 11 sati predslavi kancelar biskupije i tajnik Gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića o. mr. Draženko Tomić. Koncelebriraju mjesni župnik Petar Bogut, slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić i svećenici Slunjskoga dekanata.

- (IKA) - U prigodi četvrte godišnjice smrti prvoga varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, u četvrtak 19. kolovoza u 19 sati misu zadušnicu u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodit će sadašnji varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Biskup Culej preminuo je u Varaždinu 19. kolovoza 2006. godine nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godini biskupstva. Njegovi zemni ostaci počivaju u grobnici katedrale, ispod pokrajnje kapele Svetoga Križa.

- (IKA) - Udruga vlasnika i ljubitelja konja Topot iz Kutine u petak 20. kolovoza u 8 sati (Kutina, Radićeva 174) započinje II. konjaničko hodočašće u hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu.
Na put "u sedlu" dug stotinjak kilometara 7 konjanika – hodočasnika nakon blagoslova puta, pjesmom će ispratiti mjesni KUD Seljačka Sloga. Prvo noćenje je 20. kolovoza navečer u Kloštar Ivaniću. Doček u tom vjerskom središtu u knjižnici Franjevačkog samostana u 19 sati prati i pjesnička večer "Vjerski motivi u moslavačkoj kajkavskoj lirici" koju priređuju ogranci Matice hrvatske iz Kutine i Kloštar Ivanića.
Konjanici će u subotu 21. kolovoza, kada počinje i prvo zajedničko hodočašće na Mariju Bistricu vjernika Sisačke biskupije, u 6 sati na trgu u Kloštar Ivaniću primiti zajednički blagoslov s hodočasnicima tamošnje župe, a koji tog jutra također kreću prema svetištu Majke Božje Bistričke. Nakon jahanja uglavnom brdovitim predjelima preko uzvisine Laz konjanici će stići u Mariju Bistricu, gdje će i prenoćiti.
U nedjelju 22. kolovoza konjanici-hodočasnici iz Kutine bit će prethodnica svečanom mimohodu konjičkih zaprega koji započinje u Zlatar Bistrici i upućuje se prema Mariji Bistrici. Uz misu u 11 sati u Crkvi na otvorenom Alojzija Stepinca prema tradiciji prve nedjelje poslije Velike Gospe sudionici mimohoda primit će hodočasnički blagoslov.

- (IKA) - Blagoslovom hodočasnika pješaka u požeškoj crkvi Sv. Lovre u petak, 20. kolovoza 2010. u 14 sati započinje prvi dio biskupijskog hodočašća vjernika iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno slavonskog arhiđakonata u marijansko svetište u Voćin. Oni će prenoćiti u Stražemanu te sutradan, 21. kolovoza u 5 sati krenuti s drugim pješacima prema Voćinu. U voćinskom svetištu toga dana u 18.30 bit će središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje predvodi biskup Škvorčević.

- (IKA) - U svetištu Gospe Voćinske požeški biskup dr. Antun Škvorčević 21. kolovoza predsjeda svečanom euharistijskom slavlju u 18.30 sati za hodočasnike Katedralnoga, Posavskoga i Zapadno-slavonskoga arhiđakonata.

- (IKA) - U povodu 100. obljetnice rođenja blažene Majke Terezije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u subotu 21. kolovoza u 18 sati, misno slavlje u kući sestara Misionarki Ljubavi (Jukićeva 24) u Zagrebu.

- (IKA/TU) – Sto godina kapele Gospe Lurdske u Gašincu, malom svetištu ponad Grgurevića, proslavit će se dekanatskim hodočašćem 21. kolovoza, na kojemu će sudjelovati i pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Hodočašće će započeti procesijom u 15.30 sati ispred župne crkve Sv. Filipa i Jakova u Grgurevićima, a po dolasku u svetište, u 16.30 sati mons. Hranić predvoditi će misno slavlje. Kapelu Gospe Lurdske u Gašincu izgradio je 1910. tadašnji župnik u Odvorcima, Ernest Jung te od tada ne prestaju hodočašća u malo svetište u šumi.

- (IKA) – Međunarodni festival „Organum Histriae" održat će se ove godine po trinaesti put.
Festival započinje u subotu, 21. kolovoza. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu (E. Miloša 12) u 21 sat Wag trio iz Švedske u sastavu Anders Ästrand, udaraljke, Gary Graden, kontratenor i Mattias Wager, orgulje izvest će „Improvisation only".
Koncert „Povratak Bachu" izvest će u utorak, 24. kolovoza u katedrali Uznesenja Blaženje Djevice Marije u Puli (Kandlerova 27) s početkom u 21 sat njemački glazbenici Daniel Schmal, truba i Johannes Gebhardt, orgulje.
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Umagu, u četvrtak, 26. kolovoza u 21 sat bit će predstavljeni „Barokni misteriji". Nastupaju Pavao Mašić, orgulje (Hrvatska) i Dimitrij Sinkovski, violina (Rusija).
Posljednji koncert ovogodišnjeg Festivala održat će se u petak, 27. kolovoza u župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama (Valdabasso 25). Na koncertu s početkom u 20 sati koncert „Najljepša hrvatska rana glazba" održat će Vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija.
Festival orguljske glazbe „Organum Histriae" prati putove istarskih orgulja, te se svake godine odvija na nekoliko atraktivnih lokacija, u prekrasnih sakralnim prostorima gdje se nalaze vrijedni povijesni instrumenti. Orguljaško blago koje skriva istarski poluotok revitaliziralo se kroz 13 godina održavanja festivala Organum Histriae te tri izdanja orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona.
U župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama datiraju iz 1791. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Gaetana Callida. Orgulje u umaškoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije su iz 1776. godine, a djelo su venecijanskog graditelja Francesca Daccija. Orgulje u pulskoj katedrali suvremeni su tip instrumenta iz 1960., postavljene u 2000. godine. Graditelj orgulja je Wolfgang Eisenbarth.
Više o samom Festivalu na http://www.organum-histriae.org.

- (IKA) - Višednevni program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Kristove u svetištu u Ludbregu, koji će svoj vrhunac imati na Svetu nedjelju, započinje u nedjelju 22. kolovoza. Toga će dana u 10 sati biti misa za domovinu i u spomen svim poginulim borcima u II. svjetskom i Domovinskom ratu, te hodočašće vatrogasaca, branitelja i domobrana. U 18 sati svečano misno slavlje u zavjetnoj kapeli predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon mise bit će smotra crkvenih pjevačkih zborova.
Ovogodišnje proslave osobito su sadržajne i svečane budući da je u tijeku predjubilarna godina pripreme za središnju proslavu 600. obljetnice posebnoga štovanja Krvi Kristove (1411. – 2011.). Svečanosti se odvijaju pod geslom proslave "Otkupio si nas krvlju svojom".

- (IKA) - U nedjelju 22. kolovoza u svetištu Gospe od Čudesa služit će se tradicionalna misa za bolesne, stare i nemoćne. Misa je u 18 sati a predslavi je župnik i dekan ogulinski mr. Tomislav Rogić. Tada će se predstaviti i novi župnik Oštarija i upravitelj svetišta pop Antun Luketić.

- (IKA) – Vjernici Grubina svečano 22. kolovoza slave blagdan Marije Kraljice Hrvata i 15. obljetnicu gradnje crkve Kraljice Hrvata. Misno slavlje u 10.30 sati predvodi fra Zoran Kutleša. Tom će prigodom biti i blagoslov poprsja Amalie Bartl, dobročiniteljice iz Njemačke koja je novčano pomogla izgraditi crkvu Kraljice Hrvata, a koje je rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

- (IKA) – Majku Božju Kraljicu Hrvata, naslovnica sljemenske kapelice na 1001 metru nadmorske visine, slavi se u nedjelju 22. kolovoza. Proštenjarske mise su u 10 i u 12 sati. S planinarima i hodočasnicima iz Zagreba te iz župa podno obje strane Medvednice pjevane mise predslavi isusovac o. Ignacije Belak.

- (IKA/TU) – U nedjelju poslije Velike Gospe, 22. kolovoza, bit će hodočašće bolesnika i nemoćnih i blagoslov vozača i vozila u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta. Mise za bolesnike bit će u 10 i 18 sati. Misu u 10 sati predvodi đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić, a misu u 18 sati predvodi vlč. Ivan Lenić, upravitelj svetišta u Slavonskom Brodu. Nakon misa je blagoslov bolesnika, vozača i vozila.

- (IKA) – Franjevački svjetovni red - Planinarska družina "Brat Franjo" sa zagrebačkoga Kaptola u nedjelju 22. kolovoza organizira izlet na Lipu Rog.
Okupljanje svih zainteresiranih je u 8 sati u Dubravi, od kuda se u 8.15 sati polazi autobusom za Čučerje.
Planinarskom stazom Čučerje – Lipa predviđeno je hodanje oko tri sata, a dolazak na Lipu Rog je oko 12 sati. Misa u čast Blažene Djevice Marije Kraljice je u 13 sati. Nakon odmora, polazak prema Planini Donjoj je u 16.30 sati, od kuda u 17.25 kreće autobus za Dubec.
Dodatne obavijesti se mogu dobiti na telefon 098 907 38 93.

Post je objavljen 16.08.2010. u 14:50 sati.