Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATRENA STIHIJA STIGLA DO NUKLEARKE

MOSKVA

U Moskvi je pala prva obilna kiša, ali nekoliko desetina požara oko ruskog glavnog grada i dalje bukti, a još jedan požar izbio je blizu centra za nuklearna istraživanja.Stotine Rusa ostalo bez krova nad glavom

Image and video hosting by TinyPic

Novi požar koji je izbio blizu centra za nuklearna istraživanja u Sarovu, oko 480 kilometara istočno do Moskve, veoma se brzo širi, zbog čega su vatrogasci morali zatražiti pojačanje iz okolnih oblasti.Veliki požari zahvatili su područje oko Sarova početkom mjeseca, pa je državna nuklearna agencija bila primorana iz predostrožnosti premjestiti sav eksplozivni i radioaktivni materijal.

Portparol ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom Sergej Novikov izjavio je da je taj materijal vraćen u Sarov pošto je stabilizirana situacija i da trenutno nema potrebe da se ponovo premješta.Iako u Moskvi nema oblaka dima koji su gušili stanovnike glavnog grada prethodnih tjedana, meteorolozi su priopćili da će dim i smog od obližnjih šumskih požara možda ponovo zagaditi zrak tokom vikenda ako vjetar promeni pravac.

Ministarstvo za izvanredne situacije priopćilo je da je smanjena površina zahvaćena vatrom, ali više od 500 požara i dalje bukti širom zemlje. Samo u najbližoj okolini Moskve zabilježeno je 29 požara, za čije je gašenje angažirano oko 14.000 vatrogasaca. Ruske vlasti strahuju i od požara u područjima koja su kontaminirana nuklearnom katastrofom u Černobilu 1986.

Usljed požara radioaktivne čestice mogle bi se proširiti na širu teritoriju, ali vlasti tvrde da su svi požari u toj oblasti brzo ugašeni i da je nivo radijacije normalan, naveo je AP. SAD su jučer počele s isporukom vatrogasne opreme u vrijednosti od 2,5 milijuna dolara. Pomoć u gašenju požara pružile su i Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Turska, Bjelorusija, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Ukrajina.
blic



Post je objavljen 15.08.2010. u 06:05 sati.