Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

U Europi - štednja, u Americi - državni poticaj privatnom sektoru

Piše Bojan Klima

Protekli je tjedan obilovao statističkim izvješćima o stanjima najvećih svjetskih ekonomija, koja ukazuju na smjer kretanja svjetskog gospodarstva. Ali i na svojevrsnu trans-atlantsku 'trampu' nacionalnih gospodarskih modela. Europska se 'država blagostanja', naime, spašava klasičnom, konzervativnom, štednjom i otpuštanjima, dok se 'okrutni' američki kapitalizam i dalje obnavlja državnim poticajima privatnom sektoru.

Središnja banka Sjedinjenih Država morala je obećati nastavak državnih poticaja privatnom sektoru, u trenutku kada je očito da se u Americi gospodarski oporavak usporava. S druge strane Atlantika, 16 država euro-zone, usprkos oštrim mjerama javne štednje, zabilježilo je najbržu stopu gospodarskog rasta u posljednje četiri godine, prvenstveno zbog ekspanzije njemačkog izvoza.

Današnje izvješće američkog Ministarstva rada ukazuje da su u srpnju cijene na malo kao i prodaja općenito rasle, što na izvjestan način ublažava strah od deflacije, koja bi – upozorili su stručnjaci - mogla uslijediti zbog posustalog gospodarskog rasta. Deflacija obično rezultira u padu zarade, zatvaranju firmi i rastu nezaposlenosti.

Prema mjesečnoj statistici američke vlade, indeks cijena na malo u srpnju je bilježio rast od tri desetine jednog postotka – što je bio prvi takav rast u posljednja četiri mjeseca, te najveći 'skok' u posljednju godinu dana. Što se tiče cijena u trgovini na malo, prema podacima ministarstva trgovine, one su prošli mjesec porasle za 0.4 posto, nakon dva mjeseca pada.

Ekonomistima je ovaj podatak važan zbog toga što trgovina na malo pokreće opću gospodarsku aktivnost u Sjedinjenim Državama. A jedna studija Sveučilišta Michigan pokazuje da su Amerikanci u srpnju bili nešto optimističniji u vezi gospodarske situacije nego u lipnju.

Njemačka ekonomija u drugom je poslovnom kvartalu ove godine rasla po najbržoj stopi u posljednjih dvadeset godina. Zbog toga je i gospodarski rast za 16 država euro-zone bio u tom razdoblju bolji od prognoziranog. Između travnja i lipnja, njemački nacionalni proizvod povećan je za više od dva posto, u odnosu na početak ove godine.

Njemačka vlada kaže da je to rezultat većeg izvoza, što je pak posljedica sve bolje gospodarske situacije u većem dijelu svijeta. Ekonomija euro-zone je u drugom poslovnom kvartalu ove godine rasla po stopi od jednog postotka, najbrže u posljednje četiri godine.

Američkim stručnjacima nije promakao podatak da Zapadna Europa - čija se ekonomija često u Sjedinjenim Državama naziva 'socijalističkom' - svoje ekonomske probleme rješava na tradicionalan, konzervativan način, štednjom. S druge strane, Sjedinjene Države – čiji se kapitalizam u Europi često naziva 'nesmiljenim' i 'okrutnim' - nacionalnu ekonomiju potiču masivnim mjerama državne intervencije, koje su, sve donedavno, bile svojstvene 'europskom gospodarskom modelu'.


Post je objavljen 13.08.2010. u 21:14 sati.