Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilotgirl

Marketing

Zašto avion leti?

S ovim postom vraćam se na osnove osnova letenja. Pokušati ću i onima koji se ne razumiju u avijaciju približiti letenje na što jednostavniji način. Ovaj i nekoliko narednih postova iz tog ću razloga napisati uz pomoć priručne skripte za teorijsku pripremu škole ultralakog letenja koju je sastavio profesionalni pilot-instruktor Milan Mravinec iz zrakoplovnog kluba "Vrabac" – Vinkovci.


ZAŠTO AVION LETI?

Da bi lakše razumjeli fizikalne pojave zahvaljujući kojima se avion uspije odvojiti od zemlje, manevrirati u letu i sigurno se vratiti na zemlju, potrebno je vizualizirati medij u kojem se leti, odnosno zrak. Kada bi zrak mogli vidjeti, letenje ljudima ne bi bilo u tolikoj mjeri nerazumljivo, tajanstveno, opasno ili čak protuprirodno.
Zrak u kojem živimo permanentno uronjeni je providan i neopipljiv, ali to vrijedi samo dok zrak miruje. Ako se zrak pokrene u odnosu na nas (vjetar), odnosno mi u odnosu na njega na nekom dovoljno brzom transportnom sredstvu, zrak dobija konzistentnost koja postaje sve veća proporcionalno povećanju relativne brzine između zraka i nas. Ta konzistentnost zraka dobivena brzinom omogućava let pticama i avionima, onemogućuje autima da premaše max. brzinu, ruši kuće i drveće za vrijeme uragana i izgara meteor koji ulazi u zemljinu atmosferu.
Sljedeći put kad sa zemlje pogledamo avion u letu, ili dok iz aviona gledamo zemlju daleko ispod nas, ne moramo više sa strahom misliti da je leteća mašina obješena u zraku pomoću neke misteriozne čarolije koja može u trenutku nestati. Moramo nastojati vidjeti zrak koji kližući uzduž površine krila stvara čvrsti oslonac od kojeg se krilo ne može odvojiti sve dok e relativna brzina održava iznad potrebne vrijednosti.
Krila aviona načinjena su da pronađu oslonac u mediju malene gustoće – zraka – i mogu kliziti uzduž bezbrojnog broja površina, ravnih na različitim visinama ili nagnutih pod raznim kutevima.

Image Hosting by imagefra.me
u sljedećim postovima nastavljam s objašnjavanjem letenja i to na način da ću objasniti 4 osnovne sile koje se javljaju na zrakoplovima: uzgon i težina, te vučna sila i otpor.

A za kraj evo jedna moja pjesma nastala iz ljubavi prema letenju...

Taj dan sve nestaje

Najprije je sve bio san,
Dok nisam shvatila jedan dan,
Da snovi nisu samo noć,
Nego želje za kojima moram poć.

Tada neće biti bitno,
Da l' mi je ulica postala dom,
Ni ima li kruha na stolu mom.
Sve bit će nebitno.

I neće biti važno,
Koga želim, a kog sanjam,
Ni da li je on uistinu stvaran.
Sve bit će nevažno.

I nestat će onaj znan,
Strah od ljubavi lažne,
I sudbine poznate bolne.
Sve nestat će taj dan.

Tada neće biti bitno,
Da li mi brat još u oči laže,
Ni sestra gdje mi nestala je,
Sve bit će nebitno.

I neće biti važno,
Ko su prijatelji pravi,
Ni gdje su oni stari.
Sve bit će nevažno.

I nestat će onaj znan,
Miris lijepih uspomena,
I gorkih sjećanja.
Sve nestat će taj dan.

Ničega neće biti,
Kada k nebu krenem,
Toga dana brat će reći:
Daj poleti i za mene.

Jer taj dan - sve nestaje...


Lijep pozdrav,
caspix

Post je objavljen 10.08.2010. u 12:43 sati.