Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Predsjednik Obama - teret demokratima u Kongresu?

Piše Bojan Klima

'Bez mnogo hvaljenja. Ne zaboravite podsjetiti glasače na George W. Busha' – ovako glasi savjet izbornog konzultanta tipičnom političaru iz Demokratske stranke, nešto manje od tri mjeseca prije izbora za Kongres Sjedinjenih Država. A čelnik Nacionalnog odbora Demokratske stranke, Tom Kaine, morao je izričito upozoriti kandidate za novi saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata da u izbornoj kampanji 'ne bježe od predsjednika Obame'.

Zaista upada u oči koliko demokrati ovog ljeta izbjegavaju govoriti o teško postignutim uspjesima iz posljednje dvije godine – reformi zdravstva, rekonstrukciji financijskog sektora, državnom poticaju privatnom sektoru u jeku najgore krize te spašavanju automobilske industrije.

Iako se i kritičari i pristaše ovih mjera slažu da je riječ o zakonima gotovo povijesnih razmjera, u američkoj javnosti svaki od ovih programa nepopularniji je danas nego u trenutku kada je bio predložen. Zbog toga trpe predsjednik Obama, njihov predlagač, ali i njegova Demokratska stranka koja je svojom većinom u Kongresu osigurala njihovo usvajanje.

U studenom se očekuje da bi oporbena Republikanska stranka mogla osvojiti većinu u jednom ili možda čak i oba doma Kongresa. I trend iz prošlosti daje joj prednost – u polovici mandata, stranka svakog predsjednika Sjedinjenih Država u pravilu gubi mjesta u Kongresu. Iako su Obamini zakonodavni uspjesi u stvari prilični, on je danas nepopularniji nego ikad prije u svom mandatu.

Zbog toga ga kandidati za Zastupnički dom – i sadašnji kongresnici a i aspiranti za Kongres – kao i 36 kandidata za Senat ovog ljeta manje-više izbjegavaju. S druge strane, republikanci imaju iza sebe angažiraniju bazu, pojačanu pokretom Tea Party, koja želi pobjedu i mobilizirala je milijune aktivista. Iako se zakonodavna postignuća predsjednika Obame ne mogu anulirati, protiv nekih od njih – recimo zdravstvene reforme – već su pokrenute sudske parnice u nekim saveznim državama.

Osim toga, gubljenjem većine u jednom ili oba doma Kongresa gubi se sposobnost određivanja zakonodavnog 'dnevnog reda'. Republikanci će nametnuti vlastite prioritete, često suprotne Bijeloj kući, a 'držanjem' važnih kongresnih odbora kontrolirat će Obamin kabinet i – izdavati subpoene, koje su se u prošlih nekoliko predsjedničkih mandata pokazale kao efikasan 'kočničar' svake američke administracije.


Post je objavljen 09.08.2010. u 19:24 sati.