Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zelenioddarka

Marketing

Povodom pripajanja Ergele Đakovo HKC u Lipiku

Konjokradicama su nekad na Divljem zapadu sudili po kratkom postupku, onima koje su uhvatili. Oni koji su uspjeli pobjeći potjeri, ostali su za cijeli život obilježeni i morali su se skrivati u divljini, daleko od naseljenih mjesta.
Danas stotinjak godina kasnije, visoko rangirani državni službenici rade to puno sofisticiranije. Predlože Vladi da donese mjeru štednje u okviru objedinjavanja mnogobrojnih državih agencija, ureda, zavoda ili centara. I dalje ide sve po zakonu.
Tako će Vlada najvjerojatnije do kraja kolovoza staviti u hitnu proceduru uredbu o pripajanju 500 godina stare i širom svijeta poznate, najveće hrvatske ergele konja lipicanaca u Đakovu onoj u Lipiku.
Nije važno što je đakovačka ergela 10 puta veća od lipičke, što ima svu potrebnu infrastrukturu građenu i stvaranu stolječima, što ima i 350 hektara vlastitih pašnjaka za konje. Nije važno ni što su Đakovo i Đakovština tradicijski vezani za konje koji su postali simbol toga kraja i što ergelu godišnje posjeti 20.000 posjetitelja-turista. Nije važno što su se tamošnji stanovnici listom digli na noge te protestiraju i potpisuju peticije kao da su stanovnici Varšavske a ne Đakova.
Nije važno ni to što Lipička ergela loše posluje, što je još uvijek neobnovljena, ne-ekipirana i što joj konji ugibaju. Usljed zaraze vrstom herpes-virusa koji se zavukao u lipičke štale još 80-tih godina, početkom 2009. uginulo je 18 ždrijebadi jer upravitelj Mate Čačić nije osigurao na vrijeme cjepivo u iznosu od pišljivih 35.000 kuna.
Sve to nije važno. Važno je jedino da koalicijski HSS-partner bude miran i zadovoljan i da ne pravi možebitne ekscese u Saboru. Da bi se osiguralo zadovoljstvo HSS-a i Marijane Petir, Mate Čačić se mora održati na čelu Hrvatskog konjogojskog centra (HKC) sa sjedištem u Lipiku. I ne samo to. Potrebno je da HSS-ov Mate stavi pod kontrolu i neposlušne udruge privatnih uzgajivača konja a s njima i raspodjelu inozemnih donacije od Međunarodne federacije uzgajivača lipicanaca (LIF).
Kako će Mate Čačić gospodariti svim tim „blagom“ može se procijeniti po tome što je dotični 2008. pohvalio rasprodaju visoko vrijednih arapskih konja iz ergele u Višnjici i njeno pretvaranje u western rodeo-show. Možda će i Đakovo pod njegovom palicom komerciajlizirati svoje sadržaje i početi uzgajati bikove i junice za neki budući „rodeo na Đakovačkim vezovima“. Ili - možda će, na Ivandvorskim livadama dati nekom stranom investitoru zremlju da izgradi golf igralište. Golf je ionako državni prioritet Hrvatske i to jaaako podiglo našu turističku ponudu. To su uostalom već učinili Slovenci u svojoj Lipici pa sad moraju smanjivati osnovno stado lipicanaca jer konji više nemaju dovoljno trave.
Zelena lista osuđuje takve sumnjive i kratkovidne pozete Vlade koji se žele sprovesti pod firmnom neophodnih kriznih reformi državne uprave. Upravu treba reformirati ali tako da u njoj rade sposobni i pošteni ljudi, a ne stranački kumovi i sumnjivi karijeristi.
Za Zelenu listu,
Vlasta Toth, supredsjednica


Post je objavljen 08.08.2010. u 20:26 sati.