Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Džamija blizu Nulte točke - žrtva 'logike dječjeg igrališta'?

Piše Bojan Klima

'Moći ćete graditi džamiju na Nultoj točki onda kada dozvolite da mi izgradimo sinagogu u Meki' – pisalo je na danas viđenom transparentu na prosvjedima protiv gradnje islamskog centra House of Cordoba na Manhattanu.

Usporedba New York Cityja sa Saudijskom Arabijom – kojim se, valjda nehotice, protivnici džamije služe - komentator Washington Posta Richard Cohen naziva 'logikom dječjeg igrališta', nedostojnom najvećeg kozmopolitskog grada na svijetu. Treba li možda američkim muslimanima zabraniti uporabu 'blackberryja', samo zato što su to upravo učinili Ujedinjeni Arapski Emirati? - pita Richard Cohen.

Planovi za gradnju džamije u blizini Nulte točke, gdje su do prije devet godina stajali neboderi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra, u New Yorku su podigli priličnu prašinu. Prema anketama, većina građana ne želi da se tu izgradi islamski centar s prostorijama za molitvu ali i drugim sadržajima, od kojih bi neki bili namijenjeni i vjerskom dijalogu. Mnogi Newyorčani naime smatraju da bi to bila svojevrsna uvreda za žrtve islamističkih terorista, koje su poginule u ruševinama World Trade Centra. Protiv gradnje nije gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, te političari iz Demokratske stranke koja dominira na Manhattanu i New York Cityju općenito.

Planovi da se u blizini lokacije srušenog Svjetskog trgovinskog centra izgradi džamija približili su se svom ostvarenju, nakon što je gradsko tijelo koje odobrava status zaštićene spomeničke baštine odbilo zajamčiti taj status jednoj zgradi u neposrednoj blizini. Odbor za očuvanje povijesnih znamenitosti New Yorka jednoglasno je odlučio da neće dodijeliti zaštićeni status zgradi koja je izgrađena pedesetih godina devetnaestog stoljeća, a koju vlasnici žele srušiti i na njenom mjestu izgraditi islamski centar i džamiju.

Među onima koji su se zalagali za dodjeljivanje statusa ‘spomeničke baštine’ ovoj zgradi s polovice 19. stoljeća bilo je najviše protivnika gradnje džamije. Tvrdili su da je sadašnja građevina bila oštećena 11. rujna 2001. – jer su je pogodili dijelovi letjelica koje su se obrušile na nebodere-blizance, dva ulična bloka dalje. No, predsjedatelj gradskog Odbora za spomenike izjavio je da se ‘jedino na temelju te činjenice ne može određivati je li neka građevina spomenik kulture ili ne’, jer bi onda isti status moralo dobiti na stotine zgrada na južnom Manhattanu.

Na nacionalnom planu, gradnji islamskog centra u blizini Ground Zeroa usprotivili su se Sarah Palin i New Gingrich, republikanski političari za koje se smatra da imaju predsjedničke ambicije. Bivša dopredsjednička kandidatkinja pozvala je ‘miroljubive muslimane’ da se i oni pridruže prosvjedima protiv gradnje džamije na ovom mjestu. Newt Gingrich, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma, čak niti ne pravi razliku između ‘miroljubivih’ i ‘onih drugih’, već se pita – tko su ‘oni’ da nas podučavaju o toleranciji.


Post je objavljen 03.08.2010. u 20:56 sati.