Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/erytheiatheredone

Marketing

XX XY



U svim društvima očite biološke razlike između muškaraca i žena koriste se kao opravdanje za prisiljavanje na društvene uloge koje ograničavaju i oblikuju njihove stavove i ponašanja. Nijedno društvo se ne zadovoljava prirodnim razlikama među spolovima već inzistira na dodavanju kulturnih razlika. Jednostavne fizičke činjenice povezuju se sa složenim psihološkim svojstvima.
Na taj se način povečava kontrast između muškarca i žene.
Kontrast se objašnjava manifestacijom bioloških razlika što stvara spolne razlike koje potvrđuju potrebu za različitim socijalnim ulogama. Stvara se kružno rasuđivanje u kojem su nametnute uloge spolova opravdane biološkom razlikom.
U našem patrijarhalnom društvu muškarac zauzima društveno dominantan položaj. Od rane mladosti dječacima se pomaže steći muškost koja im omogućava da preuzmu i zadrže tu poziciju. Djevojke se uči zadržati pokornu ženstvenost. Rezultat razlika muških i ženskih karaktera zatim opisuju kao urođene i koriste za obranu postojećeg dogovora o snazi spolova. Samo oni koji ga prihvaćaju su normalni i samo oni mogu očekivati da će uspjeti.
Muške i ženske uloge spola uzajamno se međusobno jačaju i time produžuju nejednakosti na kojima se temelje.
Ovaj psihološki mehanizam može djelovati samo dok ponašanje muškaraca i žena ne krši opće prihvaćene norme. Svako društvo nastoji zato spriječiti takve prijestupe proglašavajući društveno definirane rodne uloge prirodnim, vječnim, i nepromjenjivima. Svaku osoba koja odbija prihvatiti ih progoni kao devijantnu i kažnjava kao počinitelja ne samo protiv društva već i protiv same prirode.
Povijesni primjer takve devijantnosti je slučaj Ivane Orleanske koja je, kao mlada djevojka, ne samo vodila francusku vojsku do pobjede nad engleskom, već i nosila mušku odjeću. U svojim kasnijim suđenjima ona je odmah bila optužena da je time prekršila zakone prirode.

Takvi društveni nadzor može stvoriti konfuziju muškarcima i ženama koji osjećaju da se ne uklapaju u muške i ženske stereotipe. Ograničavajuće društvo stvorilo je ulogu žene društveno i seksualno pasivne. Muškarci su obično uznemireni kada naiđu na ženu koja je društveno agresivna i koja preuzima inicijativu u spolnom odnosu. Suočeni s nedostatkom ženstvenosti u ženi počinju sumnjati u vlastitu muškost.
S druge strane zgodan, nježan, i pasivan muškarac može izazvati ismijavanje i žena ga može odbaciti kao seksualnog partnera jer u njemu ne vidi pravog muškarca.

Svi se ti pogledi temelje na pogrešnim zaključcima izvućenim iz lažnih pretpostavka. Lažna pretpostavka kaže da su žene prirodno pasivne, a muškarci su prirodno aktivni. Pogrešan zaključak tvrdi da svaka pasivna osoba igra žensku ulogu i da svaka aktivna osoba igra mušku ulogu.
Ljudska ravnopravnost ne može se postići sve dok ne postane zamislivo da aktivni i pasivni stavovi mogu biti prikladni za oba spola.

Oduvijek su razlike između muškaraca i žena bile socijalno definirane. Muškarac se smatrao superiornijim od žene i zadržavao je svoju dominaciju.
Aristotel je govorio o muškarcima kao prirodno superiornijima od žena i da su zato muškarci oni koji bi trebali vladati a žene one koje su podređene vladanju.
Prema Bibliji prvi čovjek bio je Adam i Bog je stvorio Evu da mu bude družica. Nakon što ju je Serpent uspješno nagovorila da okusi zabranjeno voće ona je Adama dovela u iskušenje da učini isto. Kada ih je Bog otkrio oboje su izbačeni iz Rajskog vrta. Eva se smatra krivom za prvobitni grijeh i progon iz Raja. Muškarac je ovdje pošteđen osude iako je svojevoljno participirao u zločinu zbog kojeg su oboje prognani iz Raja.

Atenjani su smatrali ženu kao biće koje je sposobno nanositi značajnu štetu sebi i drugima jer su umno i fizički slabije od muškaraca. Mnogi su vjerovali kako su mlade djevojke divlje i teže za kontrolirati i kako su djevice podložne halucinacijama koje ih mogu potaknuti na samodestrukciju. Riješenje su nalazili u ranom braku jer je žena tek nakon rođenja djeteta mogla postati potpuno funkcionalna.

Ne razumijem i ne opravdavam sve prisutnu tezu kako su žene s Venere a muškarci sa Marsa.
Kao pojedinci svakako se razlikujemo bez obzira na spol i uvjetovani smo raznim segmentima koji kroz život utjeću na formiranje naših osobnosti.
Fizičke razlike između muškaraca i žena sasvim su jasne. Razlike u težini, veličini,obliku i anatomiji lako su mjerljive.
Sve ostale razlike nametnute su od strane patrijarhalnog društva koje ženu obilježava i definira kao pozadinsko platno svijetu muškaraca.







Post je objavljen 27.07.2010. u 12:16 sati.