Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/krvavipleskomunista

Marketing

Zvonko Jurišić: U ovaj se proces moraju uključiti sva županijska istražna tijela

LJUBUŠKI - Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke dr. Zvonko Jurišić sa suradnicima posjetio je danas, 23. srpnja 2010. godine, općinu Ljubuški, gdje se već peti dan obavljaju iskopni radovi na masovnoj grobnici na lokalitetu Tomića njiva.

Zvonko Jurisic_tomica njiva

Tijekom razgovora s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulatorom Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", predsjednik Jurišić je naglasio kako je riječ o ratnom zločinu koji ne zastarijeva, naglasivši pri tom kako je to sasvim dovoljan razlog da se u čitav ovaj proces uključe sva županijska istražna tijela.

Također, Jurišić je biranim riječima iskazao zahvalnost članovima Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, kao i vicepostulatoru fra Miljenku Stojiću, podupirući ovaj proces na način da se sve mjerodavne institucije djelatno uključe u smjeru istrage i završetka procesa.

Tomica njiva_23 srpnja

Predsjednik Jurišić je, u ime Vlade Županije Zapadnohercegovačke, naglasio da su mu poznati troškovi postupka identificiranja i DNA analize, pa je i obećao financijsku potporu Vlade u realizaciji ovog procesa.

Vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", fra Miljenko Stojić, upoznao je predsjednika Jurišića o dosadašnjim aktivnostima ovog tijela, kao i o detaljima vezanima za aktivnosti na ovoj masovnoj grobnici gdje je, sudeći po pronađenim ostacima franjevačke pelerine, krunice i naočala, pronađeno tijelo fra Slobodana Lončara, ubijenog u veljači 1945. godine.

Uz kazano, fra Miljenko je izrazio posebnu zahvalnost kako predstavnicima vlasti Županije Zapadnohercegovačke, tako i općine Ljubuški, na nesebičnom angažmanu u čitavom ovom složenom procesu, naglasivši kako je ovo put da Hercegovačka franjevačka provincija napokon pronađe svoje članove nestale na koncu Drugog svjetskog rata, a mnoge obitelji na dostojanstven način napokon pokopaju svoje najbliže za koje desetljećima nisu smjeli ni pitati.

www.vladazzh.com


Post je objavljen 23.07.2010. u 14:45 sati.