Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

"KRIZA – Hrvatski Horor" - M. Mihalinec & V. Grgić

KRIZA – Hrvatski Horor

Photobucket

Izdavač/Distributer: Algoritam
Cijena: 99,00kn
Broj stranica: 168 (meki uvez, 2010)


SADRŽAJ:
''- 'Kriza' je roman koji se križa s filmom, roman izrastao iz horora, i to lokaliziranog, našeg, hrvatskog horora, pri čemu ne mislimo samo na socijalno-društvenu situaciju nego na činjenicu da su se u Zagrebu pojavili zombiji, po svemu sudeći nove generacije, jer su nevjerojatno krvožedni i – brzi!

Pitanje je to nacionalnog opstanka, jer krvave orgije kreću iznenada, zaraženi padaju s nebesa na parking supermarketa, virus je pušten s lanca, i sve što mu treba je – ljudsko meso! Ulice su krvave, leševi se gomilaju, prijateljstva i ljubavi su na iskušenju... U Zagrebu je opći pokolj, fasuju i neki imaginarni estradnjaci (Edo, Indira, Mate Mišo, Maja…), u sve su uvučeni i dečki iz HVIDRA-e koji silaze u podrume po oružje, pa dizajner Marko i novinar Velimir, supersportaši Mirko i Željko, studenti, mafijaši, policija i vojska, a o svemu se, kao i uvijek, odlučuje na Gornjem gradu, u sferi visoke politike i nadnacionalnih interesa.''



RECENZIJA:
- Napokon sam se dočepao i ove knjige. Moram spomenuti kako sam imao tu bojazan da bi ovaj prvi hrvatski zombi roman mogao biti razočarenje, jer sam možda kao veliki obožavatelj zombi podžanra gajio prevelika pozitivna očekivanja, no hvala Svevišnjem da se ta crna misao koja se rojila po mojoj glavi nije obistinila. Sa zadovoljstvom mogu reći da su Hrvati napokon dobili jedan kvalitetno osmišljen i što je važnije lijepo napisan roman iz domene skroz zapostavljenog žanra strave i užasa. No, evo i pozitivno-negativnih detalja same knjige:


Što valja kod knjige:
- ovo je prvi pravi hrvatski horor roman čija su tema zombiji
- radnja se dešava u Hrvatskoj
- prepun živopisnih likova sa dobrom karakterizacijom
- stil pisanja i ideja (pogotovo dodatni sadržaj sa alternativnim i izbačenim scenama, gostovanja uglednih filmaša, foršpanom i sl. malim draguljima))
- humor i akcija, te krvave scene
- dodaci i originalna knjiška glazba autora Karla Stojčevića (izdvajam partiture 2, 8 i 11)
- zarazna za čitanje i pročita se u hipu
- u romanu se pojavljuje legenda Mate Mišo Kovač (jedan od naj likova knjige)
- neki od likova koji se pojavljuju nimalo se ne štede i završavaju kao hrana zombijima
- odlične korice i naslovnica
- ovo je knjiga koja izgleda kao film
- ako ste voljeli ROTLD serijal (sa malom dozom atmosfere C. H. U. D-a) znate što čete očekivati i ovdje




Što ne valja kod knjige:
- radnja je trebala biti bogatija u nekim svojim djelovima
- karakterizacija je trebala biti malo intimnija
- roman je prekratak (samo 118 stranica, a u ovo se ubraja samo sama radnje ne i dodaci)
- vremenski tok radnje na 2-3 mjesta izaziva kod čitatelja konfuziju (recimo scene kad imamo događaje tri sata nakon incidenta, a onda odmah poslije idu događaji minutu nakon incidenta i sl.)

Photobucket

Završna riječ:
- ovako pitku satiričnu i crnohumornu prozu znalački pametno umotanu u celofanu horor žanra bih rado čitao svaki božiji dan.
Najvažnije kod ovog stvarno zanimljivog romana jest stil u kojem je on napisan. Ne samo da obiluje crnohumornom notom (koja nije u niti jednom svom segmentu prenaglašena da kvari čitateljevo uživljavanje u radnju i događanja) svojstvenoj recimo legendarnom stripu ''Alan Ford'' u koji je umješan i onaj morbidni ugođaj koji smo također viđali u slabo poznatom stripu ''Johnny Logan''. No, autori ove knjige Marko I Velimir odlaze i dalje i dublje znalački spajajući trash elemente raznih akcijsko-hororskih B filmova iz 80-tih godina prošlog stoljeća koje smo gledali kao klinci sa neprestanom akcijom koja je opet izvučena iz dotičnih filmova .
Baš zbog te akcije ovaj horor roman izgleda kao ''Crank'' i ''Run Lola Run'' na speedu sa zombijima u domaćem okruženju. That kind of action me like very much...

Akcijske scene se izmjenjuju takvom brzinom da čitatelj poput ovisnika okreće stranice da vidi što će se sljedeće dogoditi mnogobrojnim likovima, koji su se svi od reda našli u zombi infestaciji, te svatko na svoj način doživljava i preživljava kako može iznimno stresnu i po život opasnu situaciju u kojoj su se našli.
Dobra je stvar što ovdje nemamo one jednostavne i jednodimenzijalno-bezbojne likove, koji krase ne samo neke knjige već i filmove, nego je taj karakterizacijski dio bogato obojan, te tako svaka osoba koja se pojavljuje u ovoj knjizi na svoj način posebna i zanimljiva (poznati glazbenici i sportaši su priča sama sebe). Doduše kako sam gore spomenuo karakterizcaija je trebala biti intimnija tj. likovi su se stvarno trebali čitatelju prikazati u još prisnijem svijetlu, a to im neprestana akcija nije na žalost dopustila. Slična stvar je i sa samom pričom.

Sviđa mi se što je roman prepun krvavih scena i što se hvata svih likova ravnopravno, te niti jedan od njih nije zapostavljen i što je važnije svatko ima svoj magični trenutak.
Iako, na žalost prekratak ovaj roman je do sada nešto najbolje što sam ove godine čitao. Znači da ponovimo:
ovdje imamo akcije, humora, gore scena, legendarnih trenutaka, samoironije i crnog humora, pregršt zombija i kao takvo predivno apokaliptično okružje, te je čak i sama zakamuflirana kritika današnjeg hrvatskog društva ovdje ispala u pravom tonalitetu da čitatelj u određenim scenama točno zna što su autori željeli reći.

Mihalinec i Grgić su kao pravi i veliki ljubitelji zombi podžanra svojim čitateljima podarili jako dobro štivo koje nije bez mana, no ako ih roman već i ima onda su one jako minimalne i ne toliko krucijalne da bi smetale u uživljenost čitanja ove knjige. Za mene je ovo definitivno roman za na plažu gdje bi se dotični trebao konzumirati uz koju hladnu pivu i to u hladu nekog bora.
Za prihvatljivih 99kn toplo preporučam ovo horor djelo svim ljubiteljima žanra...



THE SCENA:
- svaka sa Mišom Kovačom
- Željko vs. zaraženi pas



Post je objavljen 17.07.2010. u 03:33 sati.