Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dobrosusjedski odnosi između Mađarske i Hrvatske mogu biti dobar primjer regiji

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković susreo se danas s predsjednikom mađarskog parlamenta Palom Schmittom, u okviru njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.



Ministar Jandroković čestitao je Schmittu na nedavnu izboru za budućeg predsjednika Republike Mađarske te zahvalio na svekolikoj potpori tijekom hrvatskih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Izrazio je pritom nadu kako će tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011. godine Republika Hrvatska potpisati pristupni ugovor, te da će mađarski parlament, koji je prvi ratificirao Protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku, među prvima ratificirati i Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Obostrano je potvrđeno strateško partnerstvo između dviju zemalja koje je razvidno kroz vrlo dobru političku, gospodarsku, kulturnu i prekograničnu suradnju s visokim stupnjem zaštite nacionalnih manjina, koja može poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Razgovarajući o stanju u regiju, sugovornici su se složili da Hrvatska i Mađarska mogu biti važni čimbenici u procesu stabilizacije i približavanja regije jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama. Ministar Jandroković izrazio je pritom podršku svim regionalnim inicijativama. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo i završetkom uspješne provedbe twinning projekta prilagodbe Hrvatskog sabora funkcioniranju unutar Europske unije, a koji je financiran iz fondova Europske unije.

Post je objavljen 13.07.2010. u 20:46 sati.