Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Kosovski premijer odlučno odbio ideju zamjene teritorija tvrdeći da svaka zemlja ima svoju Mitrovicu

Kosovo neće ni razmatrati mogućnost zamjene teritorija sa Srbijom, po etničkom kriteriju, a radi smanjivanja napetosti u regiji jer bi takav potez imao šire negativne posljedice, rekao je u Dubrovniku kosovski premijer.



"To je veoma loša ideja", rekao je Hashim Thaci tijekom Croatia summita u Dubrovniku. "Moja želja nije mijenjanje granica nego integriranje u euroatlantske strukture. Budemo li igdje tolerirali mijenjanje granica, nastala bi lančana reakcija s posljedicama za cijelu regiju", dodao je kosovski premijer.

Kosovo je neovisnost proglasilo prije dvije godine, ali vlast ne nadzire dio teritorija sjeverno od rijeke Ibra u gradu Mitrovici gdje su Srbi većina. Neki analitičari i diplomati predlažu da Srbija za sjevernu Mitrovicu mijenja dio svoje Preševske doline koja graniči s Kosovom, a u kojoj su Albanci većina.

"Posljedice (zamjene) osjetile bi se u Makedoniji, na Kosovu, u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. Svaka država u regiji ima svoju Mitrovicu", rekao je Thaci, nekadašnji gerilski zapovjednik u kosovskome oslobodilačkom ratu.

Prošli je tjedan u eksploziji jedna osoba poginula, a još je jedan srpski zastupnik u kosovskom parlamentu napadnut u Mitrovici, što je ponovno pokazalo snagu napetosti između Albanaca i Srba na Kosovu koje nadzire deset tisuća NATO-ovih vojnika. Diplomati Europske unije protive se promjeni granica bez dogovora, a neslužbeno kažu da bi to moglo uspjeti slože li se obje zemlje.

Post je objavljen 12.07.2010. u 17:19 sati.