Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kraljica Elizabeta u New Yorku

Piše Žorž Crmarić

Tek dva dana nakon što su Sjedinjene Države proslavile 234. godišnjicu proglašenja neovisnosti od britanske krune, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva - Elizabeta II, u pratnji supruga princa Philipa - danas posjećuje Ameriku. Posjet je istina kratak – samo pet sati, od kojih će dio provesti u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Petosatni posjet britanske kraljice Sjedinjenim Državama uslijedio je nakon desetodnevnog boravka u Kanadi, tijekom kojeg je sudjelovala i u proslavi 143. rođendana te zemlje – zemlje koja, za razliku od Sjedinjenih Država, nije oružjem izborila neovisnost od britanke krune. Dapače, kraljica Elizabeta II je simbolično i ceremonijalno i dan danas kraljica Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i još četrnaest zemalja bivših britanskih kolonija koje čine britanski Commonwealth.

Sjedinjene Države i Britanija i dan danas održavaju takozvane “specijalne odnose” i malo je vanjsko-političkih pitanja glede kojih nisu bili najbliži saveznici. Takvim odnosima uvelike je pridonijela i kraljica Elizabeta II koja je tijekom 57 godina na prijestolju održavala bliske odnose s devet američkih predsjednika od Dwighta D. Eisenhowera do Baracka Obame.

Ali kad smo već spomenuli Kanadu i britansku kraljicu, podsjetimo na jednu njenu izjavu koja govori o njenom odnosu prema Kanadi. Izrečena je 1959. godine prilikom posjeta Sjedinjenim Državama. Kada ju je na kraju razgovora predsjednik Eisenhower upitao kuda planira dalje putovati, kraljica Elizabeta je odgovorila da odlazi “doma” – govoreći pri tome o Kanadi, zemlji koju je do sada posjetila 22 puta i čija je i danas kraljica.


Post je objavljen 06.07.2010. u 21:50 sati.