Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magically

Marketing

Elementali i Elementi

Svijet je načinjen od mješavine elemenata koji su zastupljeni u različtim količinama.Drevna Kineska i Istočnjačka učenja spominju pet elemenata; zemlju, vodu, vatru, drvo i metal - Od kojih svaki ima svoje simbolično stvorenje ili elemental. Zemlju predstavlja žuti feniks, vatru crveni fazan, metal bijeli tigar, vodu crna kornjača - ponekad u kombinaciji sa zmijom, a drvo zeleni zmaj.

~ × ~

Vjeruje se da je sicilijanski filozof Empedoklo prvi razvio teoriju o postojanju samo 4 elementa: vode, vatre, zraka i zemlje.Naravno, Platon i Aristotel prihvatili su to kao znanstvenu činjenicu. Vjerovanje da se sve sastoji od 4 elementa navelo je alkemičare na zaključak da je jedan element moguće pretvoriti u drugi. I tako su mnogi među njima pokušali običan metal pretvoriti u zlato.

VATRENI ELEMENTALI
- Salamander ili daždevnjak simbol je vatre. Neki su vjerovali da mu je koža toliko hladna da njome može ugasiti vatru, a drugi pak da živi u vatri i da je može rasplamsati. Ipak, riječ je o salamanderu iz svijeta fantastike. U stvarnosti postoji nekoliko vrsta tog vodozemca, odnosno guštera, ali nijedna od njih pa čak ni pjegavi daždevnjak ne može preživjeti u plamenu.

VODENI ELEMENTALI
- Undine, Nereide ili vodene vile predstavljaju vodene elementale. Vidi ih se rijetko i to samo kad lebde u vodenoj prašini vodopada ili u sumaglici što se u zoru ili sumrak uzdiže iznad vodene površine.

ZRAČNI ELEMENTALI
- Silfe su prozračni, nezemaljski duhovi zraka. Poput gnoma i vodenih vila imenovao ih je Paraclesus, liječnik i alkemičar, čije je pravo ime bilo Theophrastus Bombastus von Hohenhaim. Sam se prozvao Paraclesus, što znači veći od Celsusa, slavnog rimskog autoriteta u području medicine.

ZEMLJANI ELEMENTALI
- Gnomi pripadaju zemlji . U njoj žive i u njoj nestaju. Pradavna su to i mračna stvorenja, često odjevena u redovničku halju. Iako su obično mali i zgrbljeni, mogu se preobraziti u divove. Oni također upoće ne nalikuju vrtnim gnomovima, koji su zapravo patuljci. To se pogrešno vjerovanje pojavilo s prvim bajkama.


Written by: Petra
All rights reserved.

Post je objavljen 03.07.2010. u 23:26 sati.