Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO je organizacija ključna za svjetsku sigurnost

Državni tajnik za politička pitanja Davor Božinović održao je u ponedjeljak u Washingtonu predavanje na prestižnom američkom institutu German Marshall Fund na temu "Hrvatska i jugoistočna Europa na putu euroatlantskih integracija".



Božinović je ukazao na ključnu ulogu koju je širenje NATO-a i Europske unije imalo za čuvanje mira i ostvarivanje prosperiteta u Europi. Kazao je pritom kako NATO ostaje organizacija u kojoj je utjelovljeno, za svjetsku sigurnost neophodno, savezništvo Europe i SAD-a.

Upozorio je da u Europi još uvijek postoji prostor koji nije dio tog savezništva kao ni same Europske unije. Republika Hrvatska kao članica NATO-a i uskoro članica Unije ulaže velike napore da svoja dragocjena iskustva prenese svojim jugoistočnim susjedima i na njih djeluje pozitivnim primjerom. No, kako bi zahtjevne reforme bile provedene nužno je održavanje europske i euroatlantske perspektive za sve zemlje jugoistočne Europe, u čemu se stajališta Hrvatske u SAD potpuno podudaraju, ocijenio je Božinović.

Nazočne je upoznao i s djelovanjem hrvatskog kontingenta u NATO misiji ISAF u Afganistanu, što je izazvalo veliku pažnju budući da je stabilizacija Afganistana na samom vrhu prioriteta američke vanjske politike.

Državni tajnik Božinović također se sastao sa senatorom Markom Begichem s kojim je razmijenio mišljenja o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i nastavku djelovanja savezničkih snaga nakon odlaska generala Stanleya McCrystala. Senator Begich ukazao je na važnu ulogu hrvatskih vojnika u Afganistanu.

Post je objavljen 29.06.2010. u 14:34 sati.