Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/belleepoque

Marketing

Cannes - najbolji glumci (4)

Nagrada za najboljeg glumca niz puta i nije dodijeljena, a prva izuzetno slavna ličnost koja je dobila nagradu je bila Marlon Brando, nagradu je dobio 1952. , za film Viva Zapata!, za koji je bio nominiran za Oscara. Taj film režirao je Elia Kazan, koji je kasnije i proslavio Branda u filmovima "Tramvaj zvan žudnja", u kojem su on i Vivien Leigh brilirali te kasnije "Na dokovima New Yorka", za koji je dobio Oscara. Inače, rođen je 1924., bio je jedan od najvećih pobornika sistema ruskoga glumca Stanislawskog, a ubrzo ga je zapazio Kazan, koji ga je izabrao za scensku postavu "Tramvaja". Kasnije je poznat po tome što je odbio Oscara 1972. za film "Kum" zbog načina na koji Hollywood prikazuje Indijance, i glumi u "Posljednjem tangu u Parizu."






Zaustavit ću se u 1959., kada nagradu dobiva Paul Newman, za "The Long, Hot Summer", temeljen na pričama Williama Faulknera, jednog od najpoznatijih američkih pisaca "Izgubljene generacije". Osim Newmana, u tom filmu glumio i Orson Wells, istina u sporednoj ulozi. Rođen je 1924., upravo kao i Brando, Newman se jedno vrijeme bavio i automobilizmom, i u tome bio vrlo uspješan . Okreće se glumi, te je njegov prvi veći glumački uspjeh uloga u "Mački na vrućem limenom krovu" (jedan od mojih omiljenih filmova), koja mu donosi prvu nominaciju za Oscara, kojeg je osvojio tek 1988. filmom Martina Scorsesea "Boja novca". Kasnije i režira i producira, a umire 2008.





(s genijalnom i predivnom Liz Taylor u Mački)

I letim do 1970. , posljednjeg stajanja u ovom postu, da bih napisao ponešto o Marcellu Mastroianniju, koji je dobio nagradu za film "La Piazza Triangle", kažu na wikipediji "commedia all`Italianna" (inače ne prepisujem s Wikipedije, ali ovo nisam gledao). Inače, rođen 1924. (kao i prethodna dva) , osvojio je Zlatni Globus i 2 BAFTE; a bio je u braku sa velikom francuskom glumicom Catarine Deneuve. Najveće su mu ipak uloge u filmovim Fellinija, kao npr. "La dolce Vita", pa "Otto e mezzo - 8 1/2". Nagfradu je osvojio i 1987. za "Dark eyes", a zanimljivo je da je nakon njegove smrti Fontana di Trevi bila prekrivena crnim, što je aluzija naravno na film "La dolce vita", u kojem se Anita Ekberg kupa u Fontani di Trevi... Još jednom donosim tu scenu, uz srdačan pozdrav





Post je objavljen 29.06.2010. u 12:05 sati.