Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

SVE JE MOVIE - TOMISLAV GOTOVAC

Tomislav Gotovac, filmski reditelj i najpoznatiji konceptualni umetnik ex-YU prostora, preminuo je u 74. godini u Zagrebu



Rođen u Somboru 1937, u Zagreb se seli 1941. gde završava osnovnu školu i gimnaziju. Svoj prvi performance izveo je u Mostaru 1954. godine. Završio je filmsku režiju na akademiji u Beogradu. Šezdesetih godina počinje sa snimanjem eksperimentalnih filmova, od kojih je najpoznatiji Poslepodne jednog fauna. Glumio je u filmovima Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Slobodana Šijana, Francija Slaka i mnogih drugih. Bio je glavni protagonista čuvenog filma Plastični Isus, reditelja Lazara Stojanovića, koji je zbog ovog filma osuđen na trogodišnju robiju, dok je film proveo 18 godina u bunkeru.

Diljem bivše SFRJ, a najviše Zagrepčanima bio je poznat po svojim performansima, u kojima je najčešće koristio svoje telo. Među takve spada i Zagreb volim te, održan 1981. godine prilikom koga je hodao go ulicom i ljubio pločnik. Pamti se i Gotovčeva akcija s kraja sedamdesetih godina, kada je odmah po završetku Titove posete Zagrebu započeo skidanje na glavnom gradskom trgu, verujući, kako je sam jednom prilikom izjavio, "da će mu se pridružiti još neki od slučajnih prolaznika, te da će nastati cijeli cirkus". Ovaj se konceptualni događaj, kao i još neki, završio Gotovčevim privođenjem u policiju. Zagrepčani ga se sećaju i kako, u odori Supermena, preusmerava tramvaje.



Smatran je ocem performansa, prevodnikom čitavog pokreta, čovekom koji je inspirisao generacije posle njega.

U njegove sledbenike, između ostalih spada i Marina Abramović.

Bio je veliki postovalac džeza, Glena Milera i američkog filma.

Pre pet godina promenio je ime u Antonio G. Lauer, uzevši devojačko prezime majke, koja ga je, kako je rekao i podsticala na umetnost.

Gotovčevi radovi trenutno se nalaze na nekoliko izložbi po svetu. Pored ostalih i u centru Žorž Pompidu u Parizu.

Sve je movie, krilatica je koju je Tom Gotovac često ponavljao.


Podeli: Facebook Facebook

Post je objavljen 27.06.2010. u 06:11 sati.