Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

Bijeg u talijansku potpeticuPročitao sam još prije par mjeseci u The Sunday Times Travelu, engleskom časopisu o putovanjima, članak o južnotalijanskoj pokrajini Pugli, iliti na lipom našem hrvaškom languageu - Apuliji. Znao sam ranije da je ta pokrajina negdje na jugu talijanske čizme. Ruku na srce - točno je tada ne bih znao smjestiti na kartu. Uglavnom, autor članka hvali Apuliju kao neku novu Toskanu, njene neistražene gradove, samozatajne ljude, odličnu cucinu... Bla, bla, bla... Mislio sam da je to samo još jedan od onih sladunjavih članaka gdje je novinaru malo dosadno pa je odlučio pozvati svoje sunarodnjake u "neistraženi kutak naše planete". Pročitao i odložio časopis i rekao sam sebi: "Jednog dana. Sada ima i zanimljivijih stvari za posjetiti."
A onda mi iznenada dopizdio posao. Pentrati se s turistima gore dolje po zagrebačkim bregima (ok, ima ih samo dva, ali i to je puno), nekoliko puta na dan, nije lak posao. A onda tebe kao turističkog vodiča kosooki žutokljunac upita a koliko točno ima cijevi na orguljama u zagrebačkoj katedrali. Ili ti uredno objašnjavaš život Stepinca lijepih 5-10 minuta, a Japanka umjesto da prevodi, na kraju samo kaže: "OK. Lets go." Ili Španjolka koja je pojela licitarsko srce i žalila se kako je tako tvrdo i bezukusno jer nije čula kad sam rekao da se ono ne jede. I vama bi dopizdilo.
Ulovio ja tako let iz Zadra za Bari za 3 eura u svakom smjeru s taksama. Da, dobro ste pročitali. 3 eura. Ili 21,60 kuna. U životu nisam nigdje letio tako jeftino. A Bome sam se naletio. I odoh ja. Prebacio posao na druge. I tri dana noge u zrak, ignoriranje mobitela i svega onoga što je ostalo doma i što će me opet kroz par dana nažalost dočekati.
Odlučio sam Apuliji i uopće Italiji dati šansu. Da vidimo tu novu Toskanu. Iskreno, baš i ne volim putovati u Italiju. Nekako me ondje već nakon par sati uvijek obuzme osjećaj dosade. Sve je napravljeno kao na isti kalup. No, južnije od Rima nikada ranije nisam bio. Možda ipak ima nade za mene i Italiju.

Post je objavljen 23.06.2010. u 23:13 sati.