Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Kornjaca (nastavak)

Moj susret s kornjacom je bio kratak, ali je trebao ostati u sjecanju kao jedan od onih iznenandnih, neocekivanih dogadja kojima se cesto vracamo kad smo u slicnim situacijama. I odista, jucer dok sam plivao uzbrukanim morem, uzivajuci u svakom gutljaju nehotice progutane slane vode, pogledavao sam lijevo - desno ne bih li u pijesku uskovitlanom s morskog dna zapazio smedje ili zelene plohe mocnog oklopa. Dakako, nista od mojih ocekivanja, a tako ce, valjda, biti i danas pred vecer.



No, jutros javljaju kako je ekipa Udruge za zastitu prirode u svojem redovitom obilasku obale u potrazi za gnijezdima kornjaca pronasla tragove puzanja upravo tamo kamo odlazim na plivanje. Isli su za tragovima i pronasli dobro ukopano gnijezdo, pa ga lisice i sakali nisu mogli opljackati. Kopanje se isplatilo i izvadjeno je 161 jaje zelene kornjace, koja su vec prenesena u posebno ogradjeni i zasticeni prostor iz kojeg ce se za koji mjesec nadgledati spustanje malih vodozemaca u more.

............

Neka im je sa srecom u nastojanju za odrzanjem vrste, a ja se nadam da cu barem neku od buducih majki-kornjaca vidjeti kada dodju ostaviti svoje potomstvo nepogresivo na onom mjestu gdje su prvi put ugledale danje svjetlo.

........................

Post je objavljen 19.06.2010. u 11:43 sati.