Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

MP Turnir 16.6.2010

Poredak na turniru igranom sinoć:

1 mr_t-hukselcuk 64.84 %
2 pasha57-1 CAN 59.98 %
3 Matte10-mero2121 58.07 %
4 fehmi_s-bahtisen 55.99 %
5 ggcan-mkartal 55.38 %
6 ahmet41-efervesant 54.86 %
7 vanna42-C I L L A 54.60 %
8 9baba-Felix 53 54.60 %
9 drdem-NAKATA_ 52.52 %
10 kaptanibo-KNN 63 50.95 %

Poredak škole bridža:

Kobila-WhiteShad 36.55 %

Zanimljiv turnir sinoć koji sam prvo kibicirao pa onda i igrao zadnja dva borda sa Kobilom. Općenito sam primjetio da se previše priča. Iz osobnog iskustva govorim da nije dobro pričati puno za stolom. Razjasniti nedoumice treba, najbolje nakon turnira ili sljedeći dan ali za stolom se ne priča. Skurio sam dovoljno partnershipa da znam da kad počnem prigovarat više ne razmišljam O SLJEDEĆEM BORDU nego razmišljam što je partner krivo napravio. Nula je već tu a ja imam gard za napraviti sljedeću glupost.

Znam nije lako prešutiti partnerovu glupost. Pazi! Možda i nije glupost. A možda se partner već srami. Najbolja stvar (znam iz iskustva) je prije nego se sjedne za stol sa partnerom napraviti malu mentalnu vježbu: promislite što može poći loše. Dajte partneru pravo da napravi dvije ili tri nule (ovisi o partneru) i u glavi zamislite situaciju i ne reagirajte. Prvi put, drugi put i treći put. Ako se desi četvrti put moja preporuka je da poništite brojač i krenete iznova.



Protivnički par ima veliki tref fit ali su potražili 4-3 majorski fit. East je rekao 3 herc tražeči 4-3 fit, jer je znao da West nema 4 herca. Kako? West je umjeto 2 tref mogao dati negativnu kontru. Kad su ga našli igrali su 4 herc i napravili 450. U obrani Kobila i WhiteShad nisu izveli tref šnaper (uzet prvi ili drugi herc asem, igrat pik do asa i porezat tref), ali i 420 je top za protivnike. O ovome smo pričali u odabiru kontrakta, igrate protiv dobrih protivnika momci.



Da krenemo po redu:
- Kobila ima balans i 20 Hcp. Na 1 herc plan licitiranja je dati kontru pa licitirati 1NT da se pokaže prava balansirana snaga.
- WhiteShad imaš šest dobrih pikova, sa partnerovih minimum dva imaš pik fit. Igraj dva pik: licitiraj transfer preko dva herc.
- Kontra na dva herc je kaznena. Partner je pasirao, dakle ima neku obranu, nije utekao. Ne vadi rekontru. Igra se na top ili nulu.
- Kobila ne izlazi iz 3 pik u kontri u 3NT. Imaš dva pika, ako partner ima pet (sa četiri bi pasirao 2NT X) onda je misfit i Bezadut nije rješenje za misfit. Ako partner ima šest pikova tri pik u kontri je pravi kontrakt za igrat. U svakom slučaju partner sa par rezanja malim pkovima donijet će nekoliko štihova više u piku nego u bezadutu.
- Kobila kad izvodiš 4 pik u kontri ne radi tref impas jer ne treba. Nisi prebrojao štihove, treći tref odlazi na karone. Padneš jednom i zaradiš 4 MP. Ovako je nula a bilo bi 32%.

Ovo je turnirski bridž: igra se na nož. Puno stvari se dogodilo: ostaviti kaznenu rekontru, imamo li fit? Cijeli bord bi se lakše igrao da je WhiteShad transferirao na 1NT u pik. Licitacija je trebala ići a South bi imao tšku odluku između dva i tri pik. Ja bi rekao tri pik ali bi onda igrali 4 pik i fleknuli.

WestNorthEastSouth
1XPass1
Pass1NTPass2/3
Pass??




Post je objavljen 17.06.2010. u 22:43 sati.