Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fantasya

Marketing

Moj izgubljeni svijet

Duugo me nije bilo. Prosto me sramota. Potpuno sam zanemarila svoj izgubljeni svijet, utočište od sumorne realnosti. Moje čarobno mjestašce u kojemu nema besparice, otpuštanja radnika i smanjivanja plaća. Gdje nema gladi, jer hranimo se prijateljstvom, ljepotom riječi i literarnim vrijednostima.
Ali raditi se mora, stan je u prodaji, knjiga se završila... nisam ljenčarila:))

Puno sam i čitala. "Zalutala" u fantasy, pa upravo gutam Pratchettov Discworld (na trećoj sam knjizi). Razlog ovoj sporosti je što mi malo malo nešto odvuče pažnju, tako sam nabasala na Neil Gaimana. Vrlo zabavni, vrlo duhoviti i originalni engleski pisci. Meni osobno Pratchett je nešto duhovitiji i urnebesniji. U svakom slučaju, ako se želite opustiti, nasmijati, pročitati šašavo i zabavno štivo krcato vješticama, čarobnjacima, mudracima, luđacima... eto knjige za vas.
Također mi je u ruke pala zajednička knjiga Pratchetta i Gaimana naziva Dobri predznaci.



Dakle, to morate pročitati. Naročito ljubitelji fantastike, neobičnog, nesvakidašnjeg. Namijala sam se, zabavila, nisam knjigu ispuštala iz ruku. A o čemu se radi:

Gdje je sin Lucifera, palog anđela koji, ako ga se ne odgoji u duhu Zla, može postati anđeo kao i otac mu?

Nakon što nespretni demoni podmetnu Antikrista pogrešnim roditeljima, gubi mu se svaki trag. Potragu dodatno otežavaju anđeo Aziraphale i demon Crowley, koji su se na ovaj svijet nakon toliko tisuća godina navikli pa im baš nije do njegova uništenja, i obojica više sabotiraju one Gore i one Dolje, nego što se posvećuju svojim dužnostima.

Ubacite u to jedini sačuvani primjerak knjige savršeno točnih proročanstava vještice spaljene u 17. stoljeću, kao i cijelu galeriju likova koje neminovna Apokalipsa privlači, od ostataka nekad moćne Vojske vješticolovaca preko demona, Tibetanaca, motorističkih bandi i Četiri jahača apokalipse, uz nimalo reprezentativan proizvod japanske autoindustrije te klasični Bentley u kojem se može slušati samo Queen i dobit ćete mješavinu kakvu su mogla smisliti samo dva najduhovitija uma fantastične književnosti, Terry Pratchett i Neil Gaiman.


Borgmane, ako navratiš na moju stranicu, toplo ti preporučam ovo štivo... kao da si ga ti pisao...

Jedina zamjerka djelu ne odnosi se na sam roman, već na katastrofalan prijevod. Spomenuti dvojac (naročito Pratchett) pišu prilično urnebesno. Brdo likova, neobični krajolici, neuobičajeni događaji, bogatstvo metafora, poredbi, duhovitih opaski i trebaš biti stvarno majstor svoga zanata da bi knjigu dostojno preveo. Po meni, gospodin Marko Fančović nije se baš sretno snašao. Tako da vam u čitanju jedino može zasmetati pokoja nespretno složena rečenica, a i zarez više (tu i tamo) ne bi bio na odmet.

Bila sam na moru.


Ove godine manje sam promatrala zvijezde, ali zato više njušila zrak. Ošamutili su me i opili mirisi smilja koji raste ispod prozora vikendice, borova, mediteranskog bilja razasutog livadom, uz nježni dodir slane morske plaveti koja je upotpunila čarobnu aromu ljeta (nije čudo što Dalmatinci zrak zovu Arja). Da sam barem mogla u bočicu usuti malo ove arje, miris koji niti jedna parfemska kuća ne može izmućkati u svojim skupim laboratorijima. Za utjehu ponijela sam grančicu smilja i nosim je poput amajlije uza sebe, pa kada mi padne raspoloženje, samo pomirišem te naizgled neugledne listiće - i osjećam se bolje.

A bolje i vama želim i nadam se da ću ubuduće više vremena posvećivati svom izgubljenom svijetu.

Pusa svima i veliki mah, mah, do novih virtualnih susretamahkiss

Post je objavljen 17.06.2010. u 09:59 sati.