Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hrvatska među zemljama koje su ponudile pomoć u Meksičkom zaljevu

Sjedinjene Države zaprimile su prijedloge za pomoć u borbi protiv istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu iz ukupno 17 zemalja, među kojima je i Hrvatska, priopćio je jučer američki State Department.

Ti su se prijedlozi odnosili na pomoć "u obliku opreme i ekspertize" i stigli su iz Kanade, Meksika, Južne Koreje, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Irske, Japana, Nizozemske, Norveške, Rumunjske, Rusije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Britanije i Vijetnama.

Međunarodne organizacije koje su ponudile pomoć su Europska agencija za pomorsku sigurnost, Europska komisija, Međunarodna pomorska organizacija i UN.

State Department tvrdi da su "brojni prijedlozi za pomoć prihvaćeni", posebice meksička pomoć u obliku dva broda zadužena za prikupljanje nafte te meksičke i nizozemske plutajuće pregrade.

Kako je ranije priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Hrvatska je ponudila pomoć u saniranju i sprječavanju šteta od izlijevanja nafte putem svog Regionalnog središta za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa u Divuljama, ali su Amerikanci odlučili kako ta pomoć zasad nije potrebna.

Na ovaj način Hrvatska je pokazala da cijeni američku pomoć u napretku Hrvatske i potporu koju je Hrvatska zaprimila od SAD-a u modernizaciji vojske, demokratizaciji, pripremi za članstvo u NATO-u, ali i putu prema članstvu u EU.

Ovakva pomoć nešto je što uvijek treba očekivati u partnerskom odnosu euroatlantskih saveznika.

Post je objavljen 15.06.2010. u 10:12 sati.