Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

Istina


Nedjelja uveče, završila utakmica, rano je još leć, pa ajmo vidit šta još ima na programu. Na HTV2 nastavljaju do u beskraj tupiti o onih nekoliko rezultata, prije nego krenu reprizirati popodnevnu utakmicu. Tlaka. Na Novoj forenzičari. Fuj. Na RTL reklame. Bljak. A na HTV1 koncert. Za istinu. I generale. Oliver, Thompson, Klapa HRM Sv. Juraj, Tomislav Bralić i Klapa Intrade, Tereza, Vanna, Mate Bulić, Dražen Žanko, Dražen Zečić, Jole, grupa Dalmatino, Tihomir Orlić, Ivica Ćupić i Zoran Goman.

Nešto je očito problematično s istinom koju je potrebno toliko propagirati i promovirati da bi građani Hrvatske u nju vjerovali. Ima istina koje su jasne kao dan. Istina o tzv. domovinskom ratu nije među njima. U školama ljude uče domoljublju i bogoljublju, svim važnim datumima recentne hrvatske povijesti, zatim im to domoljublje snaže poticanjem navijačkih i drugih masovnih rituala u kojima tu disciplinu mogu uvježbavati. Sva medijska retorika, od obrazovnog programa i TV kalendara do zadnjih vijesti posvećena je slavljenju te slavne istine. Državni sabor dekretom je potvrdio svetost istine, i unio je u najviše državne akte. Hrvati imaju valjda najviše državnih praznika, vezanih uz svijetle domovinske datume, kako bi ih u miru doma svoga ili obližnje crkve mogli tiho i pobožno komemorirati.

No sve to izgleda nije dovoljno. Unatoč svom tom angažmanu, i pored pola milijuna živih branitelja, potreban je stalan rad nebrojenih svjetovnih i katoličkih udruga i zaklada, potrebno je neprestano izdvajati sredstva, organizirati izložbe, komemoracije, manifestacije, koncerte kako bi ljudi nastavili vjerovati toj istini koju žive, ali koja ih se očito nešto ne prima. Eto, gledam na refule, koliko mi želudac može podnijeti, komadiće Koncerta Za Istinu - bar pola one mladosti što se skupilo u Spaladium areni došlo je ustvari slušati narodnjake, a ne slaviti generale.

I kako onda shvatiti te Hrvate? Jesu li toliko slijepi, gluhi, nezahvalni... ?

Ili je, možda, problem s istinom?




Post je objavljen 13.06.2010. u 22:48 sati.