Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvijekbolji

Marketing

Rajčica, pomidor, paradajz...



Znate one situacije kad apsolutno morate nešto napraviti, ali taaaaako vam se neeee daaaa... Pa onda očajavate, klikate po blogovima, nalazite si stotine drugih "hitnih" zadataka, samo da izbjegnete ono što ustvari morate napraviti... Ili i počnete raditi, ali svejedno vam je tako mrsko sve to da radije svako malo klikate okolo, SMSate, sanjarite umjesto da radite...

Ima raznih pristupa tom problemu, a meni se u zadnje vrijeme sviđa tzv. "metoda rajčice" ili "Pomodoro technique". Ime metode nema baš neke veze s njenim sadržajem, a ni metoda sama nije naročito revolucionarna, ali meni pomaže - isprobajte, možda pomogne i vama. Ako pojednostavim, funkcionira tako da si obećate da ćete se koncentrirati na svoj zadatak 25 minuta u komadu. Bez prekida, bez čavrljanja sa strane, bez multitaskanja i bez "samo da još ovo obavim, kad sam već tu". Kad prođe 25 minuta (koje odbrojavate uz pomoć zgodnog kuhinjskog sata u obliku rajčice, ako ste stvarno veliki pristalica ove metode), prestajete raditi, bez obzira na to da li ste završili svoj zadatak ili ne. Uzmete si nekih 5 minuta za odmor, i u tih 5 minuta ne razmišljate o svom zadatku, ni pod razno! Umjesto toga se prošećete, nadišete se svježeg zraka, gledate kroz prozor, ukratko, radite bilo što drugo, po mogućnosti nešto što ne angažira vaš mozak nego tijelo i u čemu uživate. Nakon odmora, nastavljate sa sljedećih 25 minuta - na istom ili drugom zadatku, dok vaš zadatak nije obavljen do kraja.

Ključno u ovoj metodi je da se odmorite nakon napora i date mozgu šansu da predahne, kao i da se tijekom 25 minuta koncentracije stvarno koncentrirate. Nakon svaka 4 "pomodora" tj. polusatnih intervala od 25 minuta rada i 5 minuta igre, uzmete si malo dužu pauzu, do pola sata.

Moja tajna je da umjesto 25 minuta imam intervale od 15 minuta. Moj hiperaktivni mozak uništen internetom ;) odbija biti poslušan duže od toga. Ali jednog dana ću, nadam se, postići tih 25 minuta! :)

Javite kako vam ide!



Post je objavljen 09.06.2010. u 08:00 sati.