Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Neslavan kraj jedne karijere

Piše Bojan Klima

Nakon što je njezina nedavna izjava o Izraelu i Židovima u Americi doživjela široku osudu, dugogodišnja novinska izvjestiteljica iz Bijele kuće Helen Thomas jučer je iznenada najavila odlazak u mirovinu.

89-godišnja novinarka prošli je tjedan izjavila da se Izraelci 'trebaju izgubiti iz Palestine' te da 'Židovi trebaju otići svojoj kući – u Njemačku, Poljsku i Sjedinjene Države'. Izjavu je dala na jednom primanju u Bijeloj kući posvećenom židovskom kulturnom naslijeđu, u neformalnoj atmosferi, pred kamerom jednog rabina, koji ju je upitao može li komentirati situaciju u Izraelu.

Izjava je uskoro osvanula na You Tube-u.

Helen Thomas je jedna od najpoznatijih novinarki američkih tiskanih medija – pratila je rad ukupno 10 predsjedničkih administracija. Odlazak u mirovinu Helen Thomas objavila je jučer njezina medijska kuća, Hearst.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je izjava Helen Thomas o Izraelu i Židovima 'uvredljiva i vrijedna prezira'. Udruga novinskih izvjestitelja koji prate Bijelu kuću priopćila je da se ova izjava Helen Thomas 'ne može ničim opravdati'.

Helen Thomas, koja je libanonskog podrijetla, ispričala se jučer zbog izjave, rekavši da vjeruje da će na Srednjem istoku zavladati mir onda kada sve strane shvate da moraju živjeti u međusobnom poštovanju i toleranciji.

Poznavatelje njezina rada, međutim, nije iznenadila neosjetljivost izjave prema kojoj je Židovima više mjesto u Njemačkoj nego u njihovoj domovini i pradomovini – Izraelu. Američki Odbor za točnost novinskog izvještavanja o Srednjem istoku često je upozoravao na predrasude i neobjektivno pisanje Helen Thomas kada je u pitanju Izrael i sukob na Srednjem istoku.


Post je objavljen 08.06.2010. u 03:59 sati.