Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Godišnjica “ispružene ruke”

Piše Žorž Crmarić

Na današnji dan prije godinu dana američki predsjednik Barack Obama se govorom u Kairu obratio islamskom svijetu s pozivom na nadilaženje napetosti i nepovjerenja u odnosima između Sjedinjenih država i arapskih i drugih muslimanskih zemalja. Pomaka u tom smjeru je nesumnjivo bilo, ali ne treba imati iluzija o izgledima da se zaokreti dogode preko noći, tim prije što – neovisno o Washingtonu – iskrsavaju nove napetosti koje samo otežavaju perspektive Obamine „ispružene ruke.“

Najnoviji incident s potencijalno dugoročnim negativnim posljedicama dogodio se ovog tjedna kada su izraelski komandosi napali konvoj turskih putničko/teretnih brodova i usmrtili devet civila. Žrtve nisu bili samo ti humanitaraci i pro-palestinski aktivisti, od kojih su osmorica bili turski državljani, nego su to i odnosi između dva glavna američka saveznika u regiji – Turske i Izraela.

Za sada gotovo nitko, osim Izraelaca, ni ne pokušava opravdati vojnu akciju protiv humanitarne misije čiji je cilj bio brodovima dostaviti hranu, lijekove i drugu robu u pojas Gaze gdje su Palestinci već dvije godine pod izraelskom blokadom. Blokada, podsjetimo, uvedena je nakon oružanog obračuna u kojem je militantna islamistička organizacija Hamas zbacila s vlasti pripadnike sekularnog pokreta Fatah negdašnjeg vođe PLO-a Yassera Arafata. Od svog nastanka, fundamentalistički Hamas - slijedeći svoje teokratske uzore u Islamskoj republici - svojim ciljem proglašava uništenje Izraela.

Nakon gotovo dva desetljeća strateškog vojno-političkog partnerstva između Izraela i Turske, te posredovanja Ankare u srednje-istočnom mirovnom procesu, u odnosima Sirije i Izraela, kao i posredničkih misija između Zapada i Teherana, tursko-izraelski odnosi su ovog tjedna došli do ruba ponora. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužuje Izraelce za “krvavi masakr“, barbarizam i državni terorizam, Jeruzalem uzvraća optužbama da Ankara ima neo-otomanski imperijalni san.

Proširenje popisa srednje-istočnih kriznih žarišta samo još više naglašava važnost Obaminih zalaganja za jačanje međusobnog povjerenja i suradnje zapadnih i islamskih zemalja.


Post je objavljen 04.06.2010. u 17:08 sati.