Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drustvopovjesnicara

Marketing

Upute autorima za pisanje članaka u časopisu Historia Varasdiensis


Časopis Historia Varasdiensis objavljuje članke koji se recenziraju i one koji ne podliježu recenzentskom postupku. Recenzirani radovi moraju imati dvije pozitivne recenzije, a kategoriziraju se na sljedeći način:

1. izvorni znanstveni članak
2. prethodno priopćenje
3. pregledni članak
4. izlaganje sa znanstvenog skupa
5. stručni članak

Uz navedene kategorije članaka u časopisu se također objavljuju:

a. prilozi (nerecenzirani radovi iz područja povijesti, numizmatike, filatelije, militarije, heraldike itd.)
b. prikazi knjiga i periodike te bibliografije
c. izvorna građa
d. intervjui
e. informacije o radu Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, ostale obavijesti (o znanstvenim skupovima, konferencijama, predavanjima, izložbama itd.), bilješke, reagiranja i slično.

Kategoriju članka predlažu dva recenzenta, a u slučaju njihova neslaganja konačno mišljenje donosi uredništvo. Autori mogu predložiti kategorizaciju teksta recenzentima odnosno uredništvu, koji ovu sugestiju ne moraju prihvatiti. Uredništvo pridržava pravo na manje izmjene teksta (lekture) i grafičkih priloga, ali na način da to bitno ne utječe na sadržaj i smisao članka. Uredništvo ne odgovara za navode i gledišta iznesena u pojedinim prilozima. Časopis izlazi jednom godišnje, a rukopisi se ne vraćaju.

Opće karakteristike rukopisa

Za objavljivanje mogu se predložiti samo radovi koji još nisu objavljeni i koji nisu istovremeno predloženi nekom drugom časopisu. Jednom prihvaćeni članak obvezuje autora da isti članak ne smije objaviti na drugom mjestu bez dozvole uredništva časopisa, a i tada samo uz podatak gdje je članak prvi put objavljen. Autori koji žele objaviti prilog u časopisu moraju dostaviti otisnut primjerak i CD/DVD sa kopijom rada na adresu (ili predati ga osobno urednicima):

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije,
Franjevački trg 6,
42 000 Varaždin,
Hrvatska
(s naznakom za časopis Historia Varasdiensis)

Tekst mora biti opremljen na sljedeći način:

- naslov članka na hrvatskom i jednom svjetskom jeziku (na kojemu je pisan sažetak)
- ime i prezime autora, naziv i adresu ustanove u kojoj radi, e-mail adresa
- za članke koji se recenziraju potrebno je priložiti sažetak na hrvatskom i jednom svjetskom jeziku. Sažetak mora sadržavati opći prikaz teme (cilj rada), metodologiju rada, rezultate i kratki zaključak (od 100 do 250 riječi)
- ključne riječi na hrvatskom i jednom svjetskom jeziku (na kojemu je pisan sažetak)

Tehničke karakteristike

Članci ne bi smjeli prelaziti opseg od dva arka (32 kartice). O objavljivanju članka većeg opsega odlučuje uredništvo časopisa. Autori dobivaju besplatan primjerak časopisa. Prilozi za časopis moraju biti pisani u jednoj od verzija programa MS Word ili iznimno u nekom od programa koji su kompatibilni s MS Wordom. Svi tekstovi moraju biti snimljeni na formatu MS Word dokumenta (**.doc). Slikovne priloge slati posebno u tiff ili jpg formatu. Ostale karakteristike teksta:
- font Times New Roman, veličina slova 12, prored 1,5.
- bilješke – veličina slova 10, prored jednostruki.

Tablice, grafički prilozi (crteži, karte itd.) i fotografije

Tablice, grafički prilozi i fotografije moraju biti centrirane, numerirane i moraju imati nazive. Numeracije i nazivi tablica, grafičkih priloga i fotografija stavljaju se iznad, a izvor ispod tablice. Tekst u tablicama mora biti pisan fontom Times New Roman, veličina slova 10. Pri objavljivanju starih karata, grafika i slično potrebno je navesti autora, izvor ili ustanovu gdje se grafički prilog čuva te signaturu ako ona postoji. Naslovi legenda i svih priloga trebaju biti na hrvatskom i na jednom od svjetskih jezika (na kojemu je pisan sažetak).

Citiranje i pisanje bilježaka

Prezime autora - velika tiskana slova (verzal)
Ime autora - obična slova (kurent)
Naslov članka - obična slova (kurent)
Naslov časopisa - udesno nagnuta slova (kurziv)
Naslov djela - udesno nagnuta slova (kurziv)

Bilješke se obvezno pišu upotrebom funkcije footnote u neprekinutom nizu od 1 nadalje. Nakon prvog citiranja, ponovno citiranje sadrži prezime i prvo slovo imena autora, skraćeni naziv djela ili članka i broj stranice. Drugi način ponovnog citiranja sadrži prezime i prvo slovo imena autora, godinu izdanja i broj stranice. Ako isti autor iste godine ima dva ili više tekstova, onda se citira godina s dodatkom malog slova po abecedi (2005.a, 2005.b itd.). Na kraju članka (prije sažetka) se može, ali i ne mora priložiti popis literature i izvora abecednim redom.

Za sve dodatne informacije o predaji i objavljivanju radova i ostalim pitanjima vezanima uz časopis obratite se na e-mail adresu:

historia.varasdiensis@gmail.com

Primjeri citiranja

Knjige:
HORVAT Rudolf, Povijest grada Varaždina, Varaždin: Zavod za znanstveni rad HAZU Varaždin i Grad Varaždin, 1998., str. 109.

Članci u periodici (časopis, godišnjak):
ILIJANIĆ Mira, «Varaždin u 16. stoljeću», Radovi Zavoda za znanstveni rad HAZU Varaždin, 2 (1988.), str. 449.

Prilozi u knjigama i zbornicima radova:
HORVAT Siniša, «Suradnja uršulinskih samostanskih škola i varaždinske gimnazije», u: 300 godina uršulinki u Varaždinu (ur. Šicel Miroslav/Šanjek Franjo), Zagreb-Varaždin: Zavod za znanstveni rad HAZU Varaždin, 2003., str. 243.

Novine:
HOVAN Jovan, «Pjesme jedne epohe», u: Varaždinske vijesti, br. 3341 od 13.01.2009., str. 43.

Arhivski fondovi:
Državni arhiv u Varaždinu (dalje: DAVŽ), Okružni narodnooslobodilački odbor Varaždin (dalje: ONOV), red. br. 19, Varaždin (1943-1945), knj. 2, kut. 4; 0,5. SI.

Tekstovi s interneta:
TOMORAD Mladen, «Razvoj egiptologije u Hrvatskoj», 2004., URL: http://www.croato-aegyptica.hr/egipat/egiptologija/04.htm (19.01.2009.)

Post je objavljen 04.06.2010. u 13:40 sati.