Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kamena-kucica-na-skoju

Marketing

~ Bik koji voli hot-dog ~


/Fotoreportaže Blog.hr-a/

Ne znam na što će vas asocirati ovaj naslov, ali meni pade na pamet veliki poglavica... a kako se on, pak, uklapa u ovu priču, pa još u kombinaciji sa hrenovkama u tijestu... najvjerovatnije nikako, al' opet, tko zna, možda i taj Bik ima nekakve veze sa horoskopskim bikovimanut... a ja baš na njih mislim. I ne bi sad ni o horoskopu, ni o astrologiji, al' ne zato što me ne zanima, i što apriori odbacujem bilo kakva vjerovanja u utjecaj nebeskih tijela na čovjeka, već iz jednostavnog razloga, što o tome znam malo i ništa, ne pamtim kad sam zadnji put pročitala horoskop, a i to napravim onako, ako mi slučajno dođe u ruke, iz zabave... nisam se, eto, potrudila doznati ni svoj podznak, a htjela bi... htjela bi ja i malo detaljnije "prošetati" nekim astrološkim blogovima, al' jednostavno ne stignem... a hoću li ja i kad, imati vremena za sve što bi htjela, to je pravo pitanje... a znamo da svaki horoskopski znak ima neke svoje, osnovne karakteristike koje ga obilježavaju, neke svoje osobnosti po kojima se međusobno razlikuju.

Bikove tako "prati glas" najtvrdoglavijeg horoskopskog znakaheadbang, a onih nekoliko iz mog najbližeg okruženja, potvrđuju tu tezu. Ja sam Strijelac, a moji dragi Bikovi, o kojima pričam, su mamakiss i sinkiss, i ne znam koga od njih dvoje je teže ubijediti u bilo što, nema tih argumenata, koji će ih natjerati da popuste... zna to i ekipa kod Marčelinewave... sve u svemu, nije baš lako s njima "navigati".
Al' da se razumijemo, nije meni cilj da ih ja sad ovako javno kritiziram, zapravo, mislim da nitko od nas, bez obzira na horoskopski znak, nije cjepljen protiv tvrdoglavosti... svi smo mi, nekad više, nekad manje, ovisno o situaciji, spremni tvrdoglavo braniti svoje stavove i mišljenja svim mogućim (ne)argumentimanaughty... možda bikovi samo prednjače u tome...

A šta sam ja, ustvari, vama htjela reći... aha, to da je meni mjesec svibanj u znaku rođendanakiss... i znam da čitav blog miriše od spize i kolačanjami, kuha se i pečefino sve u šesnaest... i znam da ste samo mene čekali i moj hot-dogbelj... ali, recept je stvarno jednostavan, i višenamjenski, a možda bude i originalan, i možda vam se baš svidithumbup... praktičan je i za mališe ~ uz sokićefino, al' isto tako i za velike ~ uz pivo ili vinonjami...

A evo i recepta za hot-dog, u riječi i slici:

Tijesto:
1 kg brašna,
1 žlica soli,
2 žlice ulja,
2 digo-kvasca (ili 2 svježa, ili 1 digo-kvasac + 1 prašak za pecivo),
2 jogurta,
2 jaja,
2 žlice šećera,
od 3-5 dcl mlijeka.

Image and video hosting by TinyPic
/da ne bude zabune, uslikana je doza ipo/

U brašno stavite sve namirnice, osim mlijeka (ako radite sa svježim kvascem, izmješajte ga sa malo šećera i malo mlijeka, i pustite da se digne).

Image and video hosting by TinyPic

Umijesite glatko tijesto dodajući mlijeko po potrebi (koliko "popije").

Image and video hosting by TinyPic

Ovo tijesto se ne mora dizati, možete ga koristiti odmah, a možete ostaviti 2 sata u frižideru, umotano u foliju (ili u onoj razvikanoj "tupperware-plastici" - i stvarno ne znam da li iza razvikanosti stoji i kvaliteta, ali ja nisam "pala" na nju), tijesto može stajati 14 dana u frižideru, ili mjesec dana u frizeru. Od ovog "univerzalnog" tijesta možete raditi sve dizano ~ krafne, kiflice, pizzu... može se, umjesto hrenovkama, puniti isjeckanom ili izgratanom smjesom sira i šunke...

Ja najčešće radim hot-dog, i to "na veliko", od 1-2 kg brašna... nema spremanja u frižider, niti u frizer... jer "moj mlađi bik" obično dođe s idejom: jel' mi mo'š napravit' 40... 50... 60... ili koliko već, hot-dogova... za tad i tad... i to zna bit' za različite prigode, od gledanja utakmice s ekipom, do druženja-radi-druženja, do rođendana, pa čak i do roštiljanja (nek' se uz roštilj, nađe i koji hot-dog, da ne bi slučajno, bilo malonjami).

Postupak:
Za hot-dog vam trebaju i hrenovke, naravno... mogu biti veće ili manje, kako vam drago, bitno je samo da su ravne (ne zaobljene).
Da vam olakšam, evo i orijentir za količine... ja sam radila tijesto od 1,5 kg brašna za 48 hot-dogova (6 pakovanja x 8 hrenovki - manjih), s napomenom da ja radim "tanje tijesto" oko hrenovki... ako volite više "kruha", ili ćete umijesiti više tijesta, ili ćete napraviti manje hot-dogova.
Hrenovke napola skuhajte, dovoljno je da par minuta dobro proključaju... izlijte vodu, i ostavite ih da se ohlade...

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Za to vrijeme podijelite tijesto na približno jednake "kuglice" (prema broju hrenovki), ja to radim odokativno, jer već imam iskustva, ali početnici mogu staviti na vagu (1 "kuglica" = minimalno 5 dkg, pa do 10 dkg)... u svakom slučaju je dobro to napraviti, kako vam ne bi na kraju, ili falilo tijesta, ili ostalo viška, da ne znate šta ćete s njim.

Image and video hosting by TinyPic

Svaku "kuglicu" razvaljajte, tanje ili deblje, rekla sam već gore, kako volite, stavite hrenovku, zatvorite je tijestom, i slažite na škrovadu tako da je spoj tijesta ispod.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Pecite 20-ak minuta na 200-180 C. U toku pečenja, kad dobiju boju, premažite ih maslom.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Potrebno je još reći, ja prije pečenja ne stavljam unutra nikakav nadjev,
jer ukusi su različiti... kasnije svatko uzme šta voli...
ne'ko voli senf, ne'ko majonezu, ne'ko možda ajvar...
ali idu uz njih i razne druge salate, luk, zelena...
kao i različiti prilozi - masline, kiseli krastavci...
a šta da vam ja govorim, dajte mašti na volju... i dobar tek vam želim...


Post je objavljen 28.05.2010. u 15:17 sati.