Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ŠKOLA GORI! DJECO, SVI BRZO VAN, TRČITE NA DVORIŠTE

BIŠKUPEC
Piše: Izak Vrtarić
Foto: Marko Jurinec

Treća osnovna škola Varaždin, u Biškupcu, u vatrogasnoj vježbi evakuirana je za 3 minute. Učenici, koji su članovi DVD-a Biškupec, potom su sami aparatima gasili "požar".

Gori! Trčite van! Točno u 9 sati na tri zvuka školskoga zvona, svih 470 učenika 3. Osnovne škole u Biškupcu pobjeglo je na dvorište, odakle su pratili kako vatrogasci košarom spuštaju zaostale u "požaru" na katu te kako drugi dio "stradalnika" skače na zračni jastuk koji su vatrogasci napuhali u nekoliko minuta.- Zadovoljna sam vremenom evakuacije. Za manje od 3 minute svi su bili vani, iako su u starom dijelu škole, gdje su viši rezredi, uži hodnici. Još da imamo razglas za uzbunjivanje... - ispričala nam je na dvorištu ravnateljica Jasenka Martinčević.

Image and video hosting by TinyPic

Ovu vatrogasnu vježbu organizirao je DVD Biškupec, a opremom i ljudstvom pomogla je i profesionalna JVP Varaždin.- Sve gradske škole imaju plan evakuacije. U njemu su određeni izlazi iz objekta, broj djece, način bijega... Ali škole te planove trebaju i uvježbavati! Dosad smo ovakve vježbe odradili u 1., 2., i 3. Osnovnoj, a proći ćemo sve škole u gradu. Mislim da još nisu dovoljno svjesni i ne shvaćaju ozbiljno sve skupa. Zato i radimo te vježbe – kaže Tomislav Bogović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždina.

U biškupečkoj školi, kaže, fali razglas ili neki drugi sustav uzbunjivanja. Da vježba nije najavljena, djeca zvono ne bi shvatila ozbiljno. Ravnatelji bi zgrade trebali ponekad isprazniti bez najave, kaže.- Problem su u nekim školama i pristupni putevi pa ne mogu prići vozilo s ljestvama ni vozilo za gašenje. Svi, pak, imaju vatrogasne aparate, nadam se servisirane! - kaže Bogović.

Vatrogasci žele što više mladih u svojim redovima. Na dvorištu 3. Osnovne, nakon evakuacije, improvizirani požar aparatima su gasili učenici članovi DVD-a Biškupec. Ukupno ih je 24, najviše u gradu.- Ta djeca znaju s opremom i vjerujem da bi se snašli u slučaju pravog požara, kad treba hitno djelovati. Poslije ove vježbe poslat ćemo djeci upitnik i nadamo se da će ih još pristupiti vatrogascima – kaže Bogović.
večernji list



Post je objavljen 28.05.2010. u 14:08 sati.