Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopaljski framaši u Fojnici

Uočnica Duhova u Fojnici


Iščekivanje svetkovine Duhova, patrona samostanske crkve u Fojnici, ove godine je na poseban način bilo svečano. Naime, u subotu, 22. svibnja na večernju misu u Fojnici, uz fojnički puk koji redovno na uočnicu patrona dobro ispuni crkvu okupilo se dvjestotinjak mladih, članova FRAME iz Uskoplja, Bugojna, Busovače i Brestovskog.
Fojnički framaši osjećali su se domaćinima pa su bili na raspolaganju fratrima u pripremi događanja ove večeri. Poseban razlog za prigodno slavlje jest taj što su župe fojničkog samostanskog područja ovaj dan izabrale kao dan promocije duhovnih zvanja. Tom prigodom došli su svi bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva zajedno sa svojim meštrima kako bi na svoj način progovorili o franjevačkom pozivu kao jednom od najljepših poziva. Gvardijan fra Nikica Vujica u svom srdačnom pozdravu pojasnio je puku ova događanja. Misu je predvodio pročelnik provincijskog vijeća za pastoral duhovnih zvanja, fra Mato Topić koji je naglasio današnju izuzetno veliku potrebu „otvaranje prozora Crkve za djelovanje Duha Svetoga“ u čemu veliku ulogu mogu činiti i sadašnji i budući franjevci koji će biti otvoreni za djelovanje Duha Božjega.
Na kraju mise u kojoj je sudjelovalo 14 fratara meštar bogoslova, fra Marinko Pejić, govorio je o značenju instituciji Franjevačke teologije u Sarajevu u sadašnjem vremenu. Bogoslovi su pjevali na misi a nastup VIS „Jukić“ predviđen za poslije mise nije se dogodio zbog nepredviđenog olujnog djelovanja koje je već postavljene glazbene instrumente pred crkvom dobro natopilo kišom i te večeri ih učinilo neefikasnim za funkcioniranje. Ali, ni kiša ni nepredviđene smetnje nisu priječile da se bogoslovi, framaši i drugi mladi, okupljeni na ovo lijepo liturgijsko slavlje u Fojnici, lijepo druže u samostanskoj konobi i kroz to druženje dobru okrepu za sve, svjedoče ono zbog čega su došli, da progovore radošću mladenačkog susreta u kojem se moglo osjetiti da je i danas put svetoga Franje iz Asiza jedan od najsimpatičnijih izazova za mlade.
Ivana Šimunac,
FRAMA Fojnica


Post je objavljen 25.05.2010. u 09:00 sati.