Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

POSVETOM NOVIH VATROGASNIH VOZILA OBILJEŽILI DAN SVETOG FLORIJANA






PITOMAČA: 4. 5. 2010. blagdan Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, povijesni je dan za vatrogasce DVD Pitomača. Nakon 30 godina dobili su novo vatrogasno kombi vozilo marke RENAULT TRAFIC sa 9 sjedala, auto cisternu MERCEDES 16 22 zapremine 7000 litara vode s visoko tlačnom pumpom. Na početku slavlja vozila je blagoslovio vlč. Ivica Puškadija, župnik u Pitomači i pritom naglasio; "Da je ovo DVD 1968. godine imalo ovakva tehnička vozila sigurno ne bi do temelja izgorjela vrijedna barokna crkva Svetog Vida u Pitomači". Na prigodnoj svečanoj sjednici DVD-a, prisutnima se obratio Željko Živko, predsjednik DVD-a Pitomača. Posebno je pozdravio uvažene goste: Josipa Đakića, saborskog zastupnika, Tomislava Tolušića, župana i Zdravka Dijakovića, dožupana Virovitičko-podravske županije, Željka Grgačića, načelnika općine Pitomača, Dražena Rengela i Renatu Badanjek, predstavnike službe DUZS, podružnice Virovitica, Željka Palkovića, počasnog člana društva i predsjednika VZO Pitomača i župnika Ivicu Puškadiju.
Svem članstvu je čestitao Dan Svetog Florijana. Posebno se zahvalio Josipu Đakiću,Tomislavu Tolušiću i Tomislavu Tomiću, ravnatelju robnih zaliha DUZS, koji su omogućili dobivanju upravo posvećenih vozila. Pohvalio se povećanjem članstva u 2009. i 2010. godini sa 15 novih članova i poimence ih pobrojio.Podvukao je učlanjenje novog člana Željka Grgačića, načelnika općine Pitomača i žensku A ekipu, koja se plasirala za županijsko natjecanje. Rekao je da im nedostaju sredstva veze, neophodna kod intervencija. Željko Grgačić načelnik općine Pitomača, je čestitao Florijanovo 2010.i rekao: "Ovo je povijesni dan za DVD Pitomača. Dva nova vozila dana su na korištenje općini Pitomača. Hvala županu na novom kombiju. Hvala Josipu Tomiću na vozilu Mercedes koje je tu, da štiti naš kraj te Tomislavu Tolušiću i Josipu Đakiću, koji su doprinijeli sređivanju akutnih potreba pitomačkih vatrogasaca". Čestitki se pridružio Tomislav Tolušić i rekao; " Došao sam na poziv pitomačkih vatrogasaca. Zadovoljan sam što sa saborskim zastupnikom, predstavnicima DUZS i načelnikom Općine uspijevamo podizati vatrogastvo na višu razinu. Posvećena vozila vrijedna su milijun kuna. Iduće godine pokušati ćemo opremiti i neka druga DVD-a". Informirao je: "U dopodnevnim satima u Županijskoj vijećnici VPŽ podijeljeno je Vatrogasnim zajednicama unutar županije, vatrogasne opreme u vrijednosti od 250.000 kuna. Dio te opreme pripao je i VZO Pitomača. Nabava opreme biti će prioritet i idućih godina. Svjesni smo da vam nedostaju sredstva veze i navalno vozilo. Radimo na tome da se i to ostvari" - rekao je župan. Josip Đakić, saborski zastupnik zaželo je mnogo uspješnih vježbi i što manje intervencija."Veseli me da općina Pitomača sada ima u pripravnosti novu cisternu, kombi vozilo i prateću opremu. Znam da imate još mnogo problema. Dobrovoljna vatrogasna društva Podravine i Slavonije drugačije su ustrojena u odnosu na Priobalje. Nakon dugo godina ozbiljno očekujemo zaposlenje 4 profesionalna vatrogasca, koji će dežurati u DVD-u Pitomača. Na pragu je da se to ostvari. Na vama je da budete u vatrogasnom dijelu osposobljeni informatički, s određenim ispitima, tehnološki, da budete osposobljena ekipa, koja će raditi kao što rade profesionalci u Virovitici". Pohvalio je vidljiv pomak vatrogastva u Pitomači, koji spremni služe svome narodu. "Na nama je da osiguramo opremu", rekao je Josip Đakić . Livio Lauš i Josip Mađar naveli su da imaju 30 intervencija godišnje, da očekuju konačno vraćanje stalnih dežurstava u Pitomaču. Iznijeli su da na području Pitomače djeluju još tri stožerna društva, s kojima se međusobno ispomažu. Na kraju svečane sjednice načelnik općine Željko Grgačić i novi član ovog DVD-a uručio je
Vatrogasne spomenice i medalje: Josipu Mađaru za 20 godina rada u vatrogastvu diplome i brončane plakete, za 30 godina Ivanu Veličanu, Slavku Lovrekoviću, Darku Šelimberu, Zlatku Jakupcu i Marijanu Henclu.
Središnje društvo DVD Kladare obilježilo je Florijanovo svečanom povorkom i masovnim prisustvom na Svetoj misi i proštenju u Kladarama. Središnja društva Vukosavljevica i Turnašica blagdan su obilježili zajedničkom misom i svečanom sjednicom, na kojoj su podijelili diplome vatrogasnoj mladeži za zvanje "vatrogasac". Tako je bilo i u DVD-u Velika Črešnjevica.

Barica Mihoković


Post je objavljen 14.05.2010. u 13:20 sati.