Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Broj vojnika NATO-a na Kosovu će se nastaviti smanjivati

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak u Prištini kako će NATO nastaviti smanjivati snage na Kosovu, no nikakav rok za to još nije utvrđen i sve će ovisiti o stanju sigurnosti na terenu.



"Sigurnost se nastavila poboljšavati. Točno je da ima političkih komplikacija i ponekih incidenata, ali općenito stvari se postupno kreću u dobrom smjeru", rekao je Rasmussen novinarima tijekom posjeta KFOR-u na Kosovu.

Po njegovim riječima, to je i razlog zbog čega je NATO smanjio snage za 5.000 vojnika u siječnju te njihov broj sada iznosi 10.000 ljudi. Rasmussen je dodao da će snage KFOR-a ostati na Kosovu "onoliko dugo koliko bude potrebno da završe posao". Glavni tajnik NATO-a nije, međutim, želio govoriti o rokovima smanjivanja snaga te je rekao da je "prerano utvrditi datum".

KFOR je zadužen za sigurnost na Kosovu otkako je 1999. završen sukob sa srbijanskim snagama. Glavni tajnik NATO-a kazao je da je rješenje za trajnu stabilnost na Kosovu i u cijeloj regiji integracija u Europsku uniju, ali je naglasio da je za ostvarenje ovog cilja "potrebna politička hrabrost, kompromis i povjerenje među svim zajednicama na Kosovu".

Rasmussen je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa zapovjednikom KFOR-a Markusom Bentlerom, snažno podupro započetu istragu protiv korupcije i organiziranog kriminala na Kosovu koju je pokrenula europska misija za vladavinu zakona Eulex. Sličnu potporu Eulexu je dao i Bentler, koji je upozorio da će, pogorša li se tijekom procesa istrage sigurnosna situacija na Kosovu, KFOR na to reagirati.



Post je objavljen 21.05.2010. u 23:23 sati.