Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskoplje u projektu Omladinske banke

Kratka vijest


Općina Uskoplje, uz još devet novih općina iz BiH, priključila se je projektu Fondacije Mozaik "Omladinske banke", koje financijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Projekt "Omladinske banke" pokrenut je 2008. u saradnji s pet općina (Modriča, Mrkonjić-Grad, Šekovići, Tešanj i Zvornik), čiji su načelnici danas dobili zahvalnice za učešće u projektu. Deset novih općina u projektu su Doboj-Jug, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kotor-Varoš, Kozarska Dubica, Novi Grad, Novi Travnik, Srbac, Šipovo, Zavidovići i Žepče. Cilj projekta "Omladinske banke" je da se poveća sudjelovanje mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina kroz dodjelu bespovratnih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.
Vlada Sjedinjenih Država je ponosna što može pomoći lokalne inicijative koje promoviraju uključivanje građana u proces donošenja odluka, što doprinosi i izgradnji BiH kao buduće članice Evropske unije,
kazao je u obraćanju direktor Misije USAID-a u BiH Allan Reed.
On je posebnu čestitku uputio direktoru Fondacije Mozaik Zoranu Puljiću, kome je Svjetski ekonomski forum nedavno dodijelio priznanje za društvenog poduzetnika godine u središnjoj i istočnoj Europi. Važnost investiranja u mlade je ogromna. Oni mogu biti značajan činilac u socijalnom razvoju svojih zajednica i promoviranju multietničkog dijaloga, kazao je Reed. Naglasio je da projekt "Omladinske banke" nije samo davanje grantova već i podizanje samopouzdanja mladih ljudi, učenje novih vještina i poticanje konstruktivnog dijaloga vlasti i građana. Direktor Fondacije "Mozaik" Zoran Puljić smatra da potpisivanje ugovora s deset novih općina znači veliki trenutak u razvoju projekta. Istaknuo je da će USAID pomoći "Omladinske banke" u narednom periodu sa 600.000 dolara, uz pomoć koju će dati općine. Naglasio je da se sada počinje s pravim radom, a novac za projekte na raspolaganju je već od sutra.

Post je objavljen 21.05.2010. u 13:15 sati.