Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Novi zlatnik i srebrnjak

Hrvatska narodna banka izdala je ove godine novi zlatnik i srebrnjak i to: zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea i srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi.

Zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea
Zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea

Tekst odluke o izdavanju:

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. iz Zagreba izdaje, u sklopu serije »Minikovanice«, prigodni zlatni kovani novac u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Louisa Braillea, tvorca pisma za slijepe osobe.

Prigodni zlatni kovani novac izdaje se u apoenu od 10 kuna, u količini ne većoj od 5000 komada i u ukupnom iznosu ne većem od 50.000,00 kuna.

Prigodni zlatni kovani novac bit će izrađen od zlata stupnja čistoće 999/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Zlatni kovani novac imat će masu od 0,5 grama i promjer od 11 milimetra.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je papilarnih linija na jagodici ljudskog prsta, koji simbolizira dodir kojim slijepi čitaju Brailleovo pismo. Iznad prikaza je natpis »10 KUNA« ispisan pismom za slijepe osobe. Polukružno, uz gornji rub, ispisan je natpis »LOUIS BRAILLE 1809. – 2009.«. Polukružno, uz donji rub, izmjenjuju se udubljene i ispupčene točke, simboli na kojima se zasniva Brailleovo pismo za slijepe osobe.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu prikaz je papilarnih linija na jagodici ljudskog prsta, koji simbolizira dodir kojim slijepi čitaju Brailleovo pismo, iznad kojeg je natpis »10 kuna«. Polukružno, uz gornji rub, ispisan je natpis »REPUBLIKA HRVATSKA« razdijeljen prikazom grba Republike Hrvatske. Polukružno, uz donji rub, izmjenjuju se ispupčene i udubljene točke, simboli na kojima se zasniva Brailleovo pismo za slijepe osobe.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga zlatnoga kovanog novca od 10 kuna Damir Mataušić, akademski kipar.

Prigodni zlatni kovani novac pustit će se u prodaju 26. travnja 2010.


Srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi
 Srebrnjak od 150 kuna posvećen Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi

Tekst odluke o izdavanju:

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. iz Zagreba izdaje prigodni srebrni kovani novac u povodu održavanja Svjetskoga nogometnog prvenstva 2010. u Južnoj Africi.

Prigodni srebrni kovani novac izdaje se u apoenu od 150 kuna, u količini ne većoj od 7500 komada i u ukupnom iznosu ne većem od 1,125.000,00 kuna.

Prigodni srebrni kovani novac iz točke 2. ove Odluke bit će izrađen od srebra stupnja čistoće 925/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Srebrni kovani novac imat će masu od 24 grama i promjer od 37 milimetara.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s lica izgleda ovako: u središnjem je dijelu prikazana nogometna lopta »bubamara«, čija su četiri tamna šesterokuta označena šarama zebre, životinje karakteristične za Afriku, kontinent koji je domaćin svjetskog prvenstva. U gornjoj polovini prikaza, polukružno uz rub, ispisan je tekst »2010. FIFA World Cup South Africa«. U donjoj polovini prikaza, polukružno uz rub, ispisan je tekst »2010. FIFA SVJETSKO PRVENSTVO, JUŽNA AFRIKA«.

Prigodni srebrni kovani novac od 150 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem je dijelu stilizirani prikaz globusa na koji je položen prikaz službenog amblema Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. U gornjoj polovini, iznad prikaza amblema, ispisan je tekst »REPUBLIKA HRVATSKA«, a ispod njega nalazi se grb Republike Hrvatske. U donjoj polovini, lijevo od prikaza amblema, u dva retka, nalaze se oznaka nominalne vrijednosti »150« i naziv novčane jedinice »KUNA«.

Obod je prigodnoga srebrnoga kovanog novca od 150 kuna gladak i ima utisnute tehničke podatke »Ag 925/1000 24 g ř 37 mm PP HNZ«.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja srebrnoga kovanog novca od 150 kuna Damir Mataušić, akademski kipar.

Prigodni srebrni kovani novac pustit će se u prodaju 26. travnja 2010.

Autor: Zlatko Viščević
Izvori: www.nn.hr, www.hnb.hr

Ključne riječi: kovani novac, zlatnik, srebrnjak, Hrvatska, Louis Braille, Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi
Keywords: coins, gold coin, silver coin, Croatia, Louis Braille, World Footbal Championship in South Africa
English title: New Gold and Silver coin


Coins Banknotes Militaria Store

Post je objavljen 03.05.2010. u 22:21 sati.