Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kamena-kucica-na-skoju

Marketing

Pišem vam pismo, dragi naši...


Magazin - Piši mi

Piše li još itko pisma?... i kad ste zadnji put napisali pismo?... i neću sad o pisanju guščjim perom, pa ni naliv-perom, ali recimo, kemijskom ili olovkom... jeste li imali običaj sjesti za stol, uz prazan list papira, pa svojim krasopisom ili švrakopisom, svejedno, prenijeti svoje misli i utkati dio duše u taj prazni papir, za neku dragu osobu?... ovo za one mlađahne, kojih je, ako ne laže anketa, na blogu najviše, jer nisam sigurna znaju li o čemu pričam... a za one najmlađe, vrtićke dobi ili prvašiće, mislim da je pismo već prešlo u kategoriju naučne fantastike... pa zar se ono ne piše tipkom na tipkovnici, rekli bi nam u čudu... u vremenu interneta, pisma bez olovke, papira i rukopisa, bez marke, poštara i poštanskog sandučića... vrijeme bez iščekivanja pisama, bez onih sitnih radosti kad u sandučiću ugledaš dragi rukopis... i na što mi se sveo sandučić, dođe mi da ga i ne otvaram... iz njega iskaču samo računi i minusi... jedne ne uspijem poplaćati i pozatvarati, već iskaču novi... čak više ni reklama nema, da razbiju "tešku matematiku", jer ih je toliko, da su im čak i posebnu policu napravili...

A pošto ja ne spadam u one mlađahne, imam iza sebe podosta napisanih pisama, ali i razglednica, da i njih ne zaboravimo... i bilo je u njima svega, i prijateljstva, i ljubavi, i radosti i tuge... i da nisu uništena, 'ko zna koje sve tajne bi danas otkrivali u njihovim redovima... moguće bi se i slatko nasmijali...
Ni ja više ne pišem pisma, ona mladenačka su davno i zaboravljena... a na njihov spomen danas, ja se sjetim svoga barbekiss (znam, trebala bi reć' ujaka, al' za mene je barba... takav je običaj kod nas u dalmaciji, svi su barbe i tete), sjetim se njegovih pisama, i njegovog dragi naši...

Spominjala sam već da našu suvlasničku stranu čine moja majka i njen brat, i to je taj dragi barbakiss, o kojem pričam... mama je ostala tu, on je otišao i skrasio se u drugom gradu, a mi smo se uvijek radovali njihovim ljetnjim dolascima, kojih se gotovo nikako nije odricao, čak ni u najtežim, olovnim godinama rata.
I tako su nas godinama, otkad znam za sebe, povezivala pisma i nezaboravna ljetna druženja.

Neka od tih pisama, davno napisana mami (sestri) ili meni (nećakinji), sačuvana su s obimnom papirologijom dugogodišnjeg sudovanja. I nije da nismo mogli koristiti e-mail, ali on je želio da sačuvamo običaj..... i tako su naša pisma živila i duže nego je bilo potrebno...

Preko pisama smo se i dogovarali, kako prije sudske diobe, tako i poslije, jer morate znati da nas je nakon diobe, čekala još jedna dioba. Naime, naslijeđenu didovinu oni su sad ponovno trebali podijeliti - između sebe.
A tijek događanja i naših dogovora velikim dijelom će približiti nešto kratkih crtica iz barbinih pisama.

Napomena: u pismima - svjetliji tekst u zagradama je moj dodatak, tj. tumačenje osoba koje se kriju iza točkica.


~Crtice uspomena iz pisama prije sudske diobe~

05.07.2000.
Dragi naši,
.......... Pažljivo sam iščitao sve ono oko .......... (našeg malog mista) i sasvim je jasno da su u pitanju mangupska posla. Drago mi je da si ti počela bakčati se sa time.
.......... da li bi prihvatila i moje ovlaštenje, pa da sve to guraš kao jedan predmet, kao što i jeste. Stoga ako si suglasna javi mi i napiši šta sve treba stajati u tom ovlaštenju. Vjerovatno znaš da je potpisan ugovor Hrvatska-Jugoslavija po kojemu se obostrano priznaju sudske ovjere i neke ostale sudske stvari, i ne bi bilo nikakvog problema da ti ja pošaljem vjerodostojno i punovažno ovlaštenje. Dakle, javi mi što treba napisati u tom ovlaštenju. Kada sam rekao da su u pitanju mangupska posla, imao sam u vidu izjavu o odricanju .......... (greedynamcor). To obavezno treba da podneseš sudu. Ja sam izveo jedan matematički postupak imajući u vidu sudska rješenja o nasljeđivanju djeda i .......... (moje drage tetekiss), a bez ikakvog saznanja o dijelu koji je naslijedila baba, ali pod pretpostavkom da je ona svoje nasljedstvo podijelila na tri dijela: 1/3 ..........(moja draga tetakiss), 1/3 .......... (brat u Americi), 1/3 .......... (drugi brat u Americi), onda sam došao do zaključka da nama pripada 12,48% od ukupne imovine tj. 1/8.
.......... Kakva je razlika posjednik i vlasnik. Znam da si mi jednom objašnjavala, ali sam zaboravio.
.......... Ja sam malo zabrinut za svoje zdravlje, jer izgleda da mi se od stalnog uzimanja lijekova, malo oštetila funkcija bubrega. Što je u pitanju, to se još ne zna, jer treba slijedećih dana izvršiti odgovarajuće pretrage ..........
Sve vas puno pozdravljam i volim ..........


09.08.2000.
Dragi naši,
Upravo sada se spremam otići u sud da ovjerim punomoć, pa na povratku ću do pošte da bacim pismo. Zapravo meni je puno drago što si se ti prihvatila ovoga posla oko naslijeđa, te stoga se ne postavlja pitanje povjerenja koje si ti postavila. Što bi rekli "imamo čast i zadovoljstvo". Naravno, biće to velika briga za tebe, i opterećenje, ali stičem utisak da ti ovaj posao "paše". Samo neka bude neke vajde.
.......... Drugo, što se tiče kvadrature i pitanja da se radi više od 10,5 ha to nije utemeljeno na nekim stvarnim činjenicama, nego više na utisku koji sam nosim u sebi još dok sam bio mali, misleći da se radi o ogromnim prostranstvima, pogotovu kada je riječ o P......, jer je negdje u mom malom mozgu zabilježeno da tamo ima "1000 cabal od maslin". Naravno, to je imaginacija i briši je kao da je nisam ni napisao.
.......... Što se tiče mog zdravstvenog stanja i pretraga koje vršim, imam utisak da sam još uvijek na samom početku, jer jedna analiza ili konstatacija povlači drugu i tako u krug, upravo kako sam napisao prošli put postao sam pravi bolesnik-profesionalac.
.......... Prilažem vam punomoć i kao što ćeš vidjeti malo sam je prilagodio, da ne bude baš šablonska.
Mnogo vas sve pozdravljamo i volimo ..........
P.S. Zamislite, nisu tili da me puste u sud u kratkim gaćama, i onaj se dere na mene da "sud nije plaža i kakvo je to poštovanje suda", šutio sam kao ukopan, jer tko zna moga sam deboto i u zatvor dospit da sam im rekao ono šta sam mislio.


16.03.2001.
Dragi naši,
Prije nekoliko dana sam primio tvoje pismo i od tada sam u stalnoj žurbi da odgovorim, ali nikako da krenem, jer u stvari ne znam točno što bi ti napisao ili što bih ti savjetovao. Mogu da mislim na kakvoj si ti žeravici!
.......... savjetuje da se pogleda plan, pa da se vidi u kom smjeru se predviđa razvoj turizma i da to bude neki putokaz.
.......... Ali, u svakom slučaju nešto se mora učiniti.
.......... A onda ti brojevi uz pojedine parcele mogu zavarati. Recimo .......... (četvrta suvlasnička strana) traži B..... l..., a pošto je ta ograda velika i prostire se u donjem dijelu sve do mora, pitanje je da li to predstavlja česticu uz more ili u gornjem dijelu. A isto je to i za T....l..., i to posebno, jer je onaj donji dio vrijedan, a ono u brdu je bez veze. Stoga bi bilo pošteno da se sve to dijeli uzdužno, tako da se zahvati od svakog dijela ponešto. Što se mene osobno tiče sve što uradiš je dobro, ali bi želio da ti dam neki savjet.
.......... Mogao bih ovako 3 dana kombinirati, kao što sam uostalom i činio ovih dana, ali ništa od toga. Što uradila da uradila dobro ćeš uraditi.
Mnogo vas pozdravljamo i volimo ..........
P.S. Sada vidim da ti u stvari ništa nisam napisao. Na neki način to sam i želio, tj. da te samo ohrabrim da radiš ovaj posao kako sama znaš i umiješ.


~Crtice uspomena iz pisama nakon sudske diobe, i dogovori o međusobnoj podjeli~
09.03.2002.
Dragi naši,
ovih dana sam se pripremao za odgovor na tvoje pismo, tj na prijedlog o podjeli djedovine. Međutim nikako nisam mogao sagledati cjelinu toga problema.
.......... A što se tiče podjele u principu sam saglasan sa načinom kako si ti to predložila, s tim što ja ne bih išao tako detaljistički, već što je moguće više okrupnjeno, napr. cijela K......, B..... l..., itd. Naravno nema nikakvih problema da .......... (ja) dobije gornji dio kuće tj. štalu i bilo bi fer da se ona direktno upiše kao vlasnik (ako se složi .......... (moj brat), a imam utisak da on ne planira nikakvu izgradnju).
.......... Mi smo planirali da malo otiđemo u planine, kako bih popravio krvnu sliku. I pored pustih lijekova, cikle i đigerice, samo mi se nešto malo popravila krvna slika, pa će sigurno boravak na planini pripomoći da to stanje dovedem u normalu.
Sve vas puno pozdravljamo i volimo ..........


16.04.2002.
Dragi naši,
.......... u stvari najveći problem su mi noge, jer vrlo teško hodam. Naročito teško mi pada da se penjem stepenicama. Mislim da tu nema spasa, i da su to tipične posljedice starenja. Da nije tako ne bi izmislili šćap da bude standardna oprema starijih osoba.
.......... Dobro sam sve prostudirao, posebno prvi dio, koji je prema .......... (meni) siguran! Drago mi je da se slažete sa "okrupnjavanjem" i u tom smislu ja sam napravio novu diobu koja je prema mome mišljenju idealna, skoro. Svaka strana dobija po 5 parcela i taj prijedlog prilažem. Jedino nisam rekao tko je stranka "A", a tko stranka "B". To ostavljam vama da odaberete i unaprid se slažemo sa vašim izborom, pa prema tome možete početi sa procedurom uknjižbe. Naravno, ostajemo pri ranije rečenom da štala i mirina bude ..... (moje). Što se tiče ograda koje je ..... (ja) navela kao drugi dio, i za koje se kaže da su upitne to je apsolutno točno i siguran sam da ne pripadaju nama, pa stoga ne bi trebalo ni da se započinje procedura sa istima. No, ako mora, onda radi formalne nagodbe možeš izvršiti nagodbu kako god hoćete. U tom smislu imate moju punu suglasnost.
Svi vas puno pozdravljamo .....


17.12.2002.
Dragi naši,
.......... Baš ovo vrime leti suludo, a ništa se u stvari ne dešava. Tek toliko da pratimo svakodnevni život, a i on je totalno prazan. Za nas starije samo je bolest neko mjerilo vrijednosti života: ako je ono dobro i sve ostalo je dobro. Ja sam bio na uobičajenoj kontroli i u svemu tome je dobro, kao što kažu doktori, da se stanje ne pogoršava, tj. stanje je stabilno. Jedino je primjećena blaga anemija, pa zbog toga pijem komplex vitamina. Malo me nervira što na 4 lijeka koja svakodnevno uzimam, moram dodati i peti, to je užasno uzimati 5 raznih lijekova svaki dan. Međutim, što se tu može.
.......... bez ikakve obaveze za .......... (mene) da ona preuzima neku odgovornost za to šta učini. Ja sam i njoj (meni) točno napisao da na nju prenosim sva prava odlučivanja, te nema nikakvog razloga da posumnjam da se ja u cijelosti držim toga. Ja znam da se ona ljuti (ja sam ta ljutaburninmad) što se prihvatila toga posla i što je ostavljena sama bez ikakve pomoći sa strane, ali treba biti realan: da ona to nije učinila drugoga nema i de facto sve bi to propalo za nas. Međutim, dobro je što je najvažnije učinjeno.
.......... Idućeg ljeta biće 6 godina da nisam bio u Splitu. Nešto se govori da će biti uspostavljen direktan vlak do Splita. Ako to bude, usudio bi se krenuti na put. Inače, ovako autobusima, teško da bi to mogao podnijeti.
Sve vas puno volim i pozdravljam ....

Teško mu je padala bolest, zbog koje, prvi put u životu, toliko dugo nije bio u Splitu, i unatoč bolesti, brizi i upornim pokušajima familije da ga odgovore od puta, ipak je došao slijedećeg ljeta 2003.g., i ne znajući da će mu to biti zadnji susret sa rodnim gradom.
A dogovori, koje smo preko pisama vodili o međusobnoj diobi, završeni su u travnju 2004.g., naime, brat i sestra dana 30 travnja 2004. složno sklapaju Ugovor o diobi nekretnina... pisma govore o načinu diobe... ugovor je sastavila odvjetnica, i službeno poslala poštom barbi na potpis i ovjeru potpisa u konzulatu ili sudu... odvjetnički trošak od =2.000,00 kn smo dijelili po-pola...


12.05.2004.
Dragi naši,
Jučer sam sa .......... (sinom) bio u Konzulatu i tamo su mi ovjerili 3 primjerka i to 2 za odvjetnicu i 1 za vas. Meni osobno ne treba ovjereni, nisam htio platiti €10 za svaki primjerak.
Inače bila je strašna gužva pa sam pomislio da ću ići na sudsku ovjeru, koja se također priznaje, ali me je policajac pitao koliko imam godina i kada je čuo propustio me preko reda. Jel' vidiš kakve prednosti donosi starost.
Mislim da možeš nastaviti proceduru sa upisom u katastar, pretpostavljam da to radi odvjetnica.
.......... Inače, zdravstveno nisam baš najbolje. Muči me problem anemije, i pored toga što jedem jaku hranu (konjetina i cikla). U petak ponovo idem na pregled krvi pa ako mi budu hemoglobini ispod 100 mora'ću primiti 1 dozu krvi.
.......... Sve vas pozdravljam i volim ....

A onda, tako brzo i neočekivano, već u listopadu iste godine, ugasio se njegov život... utihla su i zaspala i njegova pisma, a kao da ih je do jučer još pisao... i kao da su još živa, al' nema ih više...


Boris Novković - Gdje si ti

dobro je činiti dobro


Post je objavljen 20.05.2010. u 20:49 sati.