Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marinianis1

Marketing

zagorski biser, majsecov mlin u donjoj stubici i vrt perunika

za lijepih dana bila sam na izletu u zagorju, sama, bez obitelji pa sam utoliko bila slobodna skretati s glavne ceste od laza do pile preko gornje i donje stubice.

u donjoj stubici skrenula sam u pravcu turističkog putokaza u centru gradića na kom je pisalo hrvatski vrt perunika.

cestica je tajanstveno vijugala između stambenih, vikend kuća i poneke stare drvene etno kuće. cilj je otkrio više od očekivanja.
vrt perunika koji održava utemeljiteljica, turistička zajednica donje stubice, smješten je na privatnom etno imanju s vodenicom.

neću opisivati imanje, već ću priložiti nekoliko snimljenih fotografija koje u svakom slučaju mogu reći više nego ja.

nekim slučajem u gornjoj stubici bilo je obilježavanje obljetnice i lika rudolfa perešina, junaka hrvatskog domovinskog rata, koji je kao pripadnik jna oteo avion i prebjegao na hrvatsku stranu.

uspjela sam uhvatiti prelet nadzvučnog aviona preko zagorja. mislila sam da je u pitanju MIG-21, međutim kasnije sam doznala da se radi o lovcu skandinavske proizvodnje.

zvuk koji je avion ostavio iza sebe pobudio mi je sjećanje i osjećaje kaosa koji je započeo 1991. i bogme, skotrljalo mi se nekoliko suza niz obraze. osjećala sam se prilično nelagodno.

toga dana gornju stubicu pohodilo je više tisuća posjetitelja.

udaljila sam se od majsecova imanja i vrta perunika.

gospodin majsec povratnik je iz njemačke koji je na djedovini otvorio eko imanje. kao suvenir možete ponijeti vrećicu svježe mljevene "bele koruze" u staroj vodenici koju vlasnik prigodno pokrene. na istom imanju vlasnik uzgaja staru domaću kuruzu na kojoj je preživljavalo siromašno zagorje i prigorje. dao bog da jedemo i dalje belu koruzu jer je ona nekoliko puta hranjivija od hibridnih suvremenih sorata koje su uzgajane na način da se može zaraditi.

vrt perunika uređuje gospođa iz turističke zajednice. iz cijele hrvatske skupila je sve postojeće vrste perunika i srodnih i sličnih irisa.
dobila je i neke primjerke iz njemačke i nizozemske.

perunika je inače zaštitni cvijet-simbol hrvatske.

majsecovo imanje ima neka jezerca i edukativnu botaničku stazu. po dogovoru i rezervaciji daju ugostiteljski servis-domaće specijalitete.

kako na početku rekoh-pravi mali biser od provoda.



Uploaded with ImageShack.us


Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us



Post je objavljen 20.05.2010. u 15:28 sati.