Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pohvaljena zajednička suradnja hrvatskih i litvanskih vojnika u Afganistanu

Danas je državni tajnik za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Davor Božinović održao u Vilniusu političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Litve Astom Skaisgiryte Liauškiene, priopćeno je iz MVPEI-a.



Tom prigodom Božinović se zahvalio na sveukupnoj političkoj i stručnoj potpori koju je Litva pružila Hrvatskoj na njenom putu prema euroatlantskim integracijama, a pohvalio je i zajedničku suradnju u okviru NATO-a u Afganistanu, jer su hrvatski vojnici bili aktivni u Pokrajinskom timu za obnovu Chaghcharan pod litavskim zapovjedništvom, nastavlja se u priopćenju.

Na sastanku se razgovaralo i o modalitetima buduće bilateralne suradnje, a poseban naglasak bio je stavljen na završetak hrvatskih pregovora, ali i na buduću suradnju u okviru Europske unije. U tom kontekstu razmijenjena su stajališta o novoj europskoj diplomatskoj službi te Istočnom partnerstvu, a sukladno interesu sugovornika razgovaralo se i o stanju u jugoistočnoj Europi, prema priopćenju.

Budući da Litva predsjeda OESS-om 2011. godine, Božinović je razgovarao i s Rytisom Paulauskasom, zaduženim za litavsko predsjedanje OESS-om. Tom prigodom izvijestio je sugovornika o predanosti hrvatske vlade u ispunjavanju dvaju mandatnih pitanja Ureda OESS-a u Zagrebu te ga upoznao s aktivnostima koje hrvatska vlada kontinuirano provodi u tim područjima. Litavska strana predstavila je pak planove i prioritete koje planira provesti tijekom svog predsjedanja OESS-om, kaže se na kraju priopćenja.

Post je objavljen 19.05.2010. u 17:51 sati.