Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Amerikanizacija

Prije mjesec-dva sam na blogu jedne američke triatlonke čitao o njenom iskustvu sa pristupom atletskim stazama. U krugu 3km od kuće ima 4 atletske staze, ali dobiti dozvolu za trčanje na tim stazama je skoro nemoguće. Prvo je naivno otišla na jednu stazu, pa ju je osiguranje izbacilo. Isto se dogodilo i na drugoj stazi, a ostale dvije su bile zaključane. Idući dan se raspitivala gdje i kad može trčati, pa je nakon mnogo telefonskih poziva uspjela doći do osobe koja nešto zna o tome i nakon što je potpisala neke papira dobila je dozvolu da trči, ali samo u određenim terminima.
Poznato je da Amerikanci vole ići na sud za svaku piz..riju koja im se dogodi. Neki čovjek je navodno zapeo na neku pukotinu na pločniku, pao i slomio ruku. Nakon toga je tužio grad za emocionalnu i fizičku bol i naravno pobjedio u sporu i dobio milijun dolara. Zbog takvih slučajeva valjda i ne mogu dobiti pristup stazama.
Zarobila ih vlastita sloboda. Dok sam to čitao bilo mi je drago da taj trend još nije došao do nas.
U susjedstvu imam zemljanu atletsku stazu u sklopu nekog policijskog kompleksa (možda tu imaju neku školu ili sl.). Uz atletsku stazu tu su još igrališta za veliki i mali nogomet, košarku i odbojku. Nogometno igralište je zaraslo u travu, a staza je izbrazdana gumama automobila jer se i koristi samo za okretanje auta, nisam nikad vidio da netko tu trči. Unatoč tome, meni je staza bila i više nego zadovoljavajuća. Dođem jučer pred ulaz u kompleks, kad tamo stoji policajac. Kaže imali su nekih problema sa djecom na igralištu pa je od sad zabranjen pristup kompleksu. Dođe ta Amerika do nas prije nego što sam očekivao (dobro, možda nije isti razlog zabrane kod nas i kod njih...). Valjda će imati manje problema sa djecom po kafićima nego s ovima na igralištima. Uostalom, šta oni imaju raditi na igralištu, nek se idu drogirati kao sva normalna djeca.

Čitam neki dan kako je neki Amerikanac plivao u nekom jezeru na Floridi i napao ga aligator. Uspio se nekako othrvati napadu i prošao je bez većih ozljeda. Danas čitam da su "uhapsili" aligatora koji po veličini i ponašanju odgovara napadaču. Baš me zanima što će sad napraviti. Hoće li mu suditi, pa ga popržiti na električnoj stolici ili ga poslati u zatvor? Ili će možda uhvatiti još nekoliko sličnih aligatora pa ovog Amerikanca pozvati da prepozna pravog počinitelja?

Post je objavljen 19.05.2010. u 09:58 sati.