Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

AFERA DAIMLER: ČELNICIMA IM-METALA PRIJAVA ZBOG VATROGASNIH VOZILA

ZAGREB

Uskok privodi kraju istragu o kupnji 210 vatrogasnih vozila koja su nabavljana posredstvom ozaljskog IM-Metala. Upravo je ta tvrtka na američkom sudu prokazana kao tvrtka kojoj je koncern Daimler uplatio 3,02 milijuna eura mita kako bi taj njemački koncern 2003. godine dobio 85 milijuna eura vrijedan posao isporuke 210 vatrogasnih vozila hrvatskom MUP-u i Vatrogasnoj zajednici.

Image and video hosting by TinyPic

Kako smo neslužbeno doznali, krug sumnjivih suzio se na Ivana Žabčića i Marka Vukovića, 70-postotne vlasnike IM-Metala, ujedno i suvlasnike HS Produkta, proizvođača pištolja HS i jurišne puške, i velikog partnera MORH-a i MUP-a. Teretit će ih, kako doznajemo, za nezakonite radnje u vezi nabave 210 vatrogasnih vozila.

Pribavljeni su, navodno, i konkretni dokazi, a Karlovcem kruži priča kako su vrlo brzo nakon sklopljena posla s Daimlerom Žabčić i Vuković postali vlasnici novih Mercedesovih S klasa, ali su kupnju vozila koncerna iz Stuttgarta po povlaštenim cijenama omogućili i nekim političarima i javnim osobama.

Afera je “pukla” krajem ožujka ove godine, kada je Daimler postigao nagodbu na Okružnom sudu u Washingtonu i priznao da je podmićivao vladine dužnosnike u 22 zemlje kako bi dobivali unosne poslove te pristao platiti 185 milijuna dolara. Zbog podmićivanja dužnosnika hrvatske Vlade od 2002. do 2008. godine Daimler je posredstvom IM-Metala isplatio 4,7 milijuna eura. Uskok je još 24. ožujka od ravnateljstva policije zatražio istragu, a od američkog Ministarstva pravosuđa zatražena je dokumentacija.

Trag je vodio u IM-Metal i Biotop, kojima su pozamašne uplate stizale iz sjedišta Daimler Chryslera u Detroitu. Više puta dvije hrvatske tvrtke inkasirale su po 200 tisuća eura, a te transakcije američki su istražitelji detektirali kao sumnjive. Iz sudskih papira vidljivo je da je mito u Hrvatskoj isplaćeno s nekoliko računa. Oko 3,02 milijuna eura mita prešlo je preko računa hrvatske tvrtke IM-Metal, a još 1,6 milijuna eura isplaćeno je preko američkih tvrtki Biotop i MRC. Daljnjim angažmanom otkrili su da je novac plaćen dužnosnicima Vlade RH, koji bi Daimleru zauzvrat osigurali posao. Odluku o kupnji 210 vatrogasnih vozila izravnom pogodbom hrvatska je Vlada donijela na zatvorenoj sjednici 2003. godine.

Prije toga bio je raspisan natječaj koji je bio poništen jer je procijenjeno da najpovoljniji ponuđač, Tehnomehanika iz Marije Bistrice, kao tvrtka koja je upravo izlazila iz stečaja, ne zadovoljava uvjete. Odlučujuću ulogu u odabiru najskuplje ponude imao je ministar financija u SDP-ovoj Vladi Mato Crkvenac. Ugovor s IM-Metalom i Debisom u ime vlade RH potpisali su Šime Lučin, ministar unutrašnjih poslova, dr. Mato Crkvenac, ministar financija, dr. Ljubo Jurčić, ministar gospodarstva.

Peter Heier i Volker Schmidt, dvojica bivših visoko pozicioniranih direktora Daimlera vodila su posao u Hrvatskoj, a obojica su napustili Daimler 31. svibnja 2008. godine zbog sumnje da su koristili “crne fondove”. Jučer je premijerka Jadranka Kosor na reakcije Zorana Milanovića o aferi TLM rekla da je on zaboravio spomenuti “slučaj Daimler i sumnjivu kupnju vatrogasnih vozila. Očito, rasplet te afere bliži se kraju.
seebiz



Post je objavljen 18.05.2010. u 12:00 sati.