Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lifeofbeloved

Marketing

Budi pravi prijatelj

prijateljstvo

Prijateljstvo ti je bilo izvorom velike boli. Toliko si ga želio da si se često gubio u potrazi za pravim prijateljem. Često si očajavao kada se prijateljstvo kojem si se nadao nije ostvarilo, ili kada prijateljstvo koje je počelo s velikim očekivanjima nije potrajalo.

Mnoga od tvojih prijateljstava izrasla su iz tvoje potrebe za naklonošću, potvrđivanjem i emocionalnom podrškom. Ali sada trebaš tražiti prijatelje s kojima se možeš povezati iz svog središta, iz mjesta na kojem znaš da si duboko voljen. Prijateljstvo postaje sve više i više mogućim kada prihvatiš da si duboko voljen. Tada s drugim možeš biti na neposesivan način. Pravi prijatelji nalaze svoju nutarnju vezu tamo gdje oboje poznaju ljubav Božju. Gdje duh govori duhu i srce srcu.

Prava prijateljstva traju jer je prava ljubav vječna. Prijateljstvo u kojem srce govori srcu je dar Božji, a nijedan dar od Boga nije privremen ili slučajan. Sve što od Boga dolazi sudjeluje u vječnom Božjem životu. Ljubav između ljudi, kada je od Boga dana, je jača od smrti. U tom smislu prava se prijateljstva nastavljaju iza granice smrti. Kada duboko voliš, ljubav čak može postati jačom nakon smrti voljene osobe. To je srž Isusove poruke.

Kada je Isus umro, njegovo prijateljstvo s učenicima nije se smanjilo. Nasuprot tome, poraslo je. O tome se radi kada se govori o slanju Duha. Duh Isusov je njegovo prijateljstvo s učenicima učinio čvršćim, jačim i intimnijim no prije njegove smrti. To je ono što je Pavao iskusio kada je rekao "Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist." (Gal, 2:20).

Moraš vjerovati da svako pravo prijateljstvo nema kraja, da zajedništvo svetih postoji između svih onih, živih i mrtvih, koji uistinu ljube Boga i jedni druge. Iz iskustva znaš koliko je to stvarno. Oni koje si duboko volio a koji su umrli i dalje žive u tebi, ne samo kao uspomene nego kao stvarno prisutni.

Usudi se voljeti i biti pravi prijatelj. Ljubav koju daješ i primaš je stvarnost koja te vodi sve bliže i bliže Bogu, kao i onima koje ti je Bog darovao da ih ljubiš.


Henry J.M.Nouwen, The Inner Voice of Love

Post je objavljen 18.05.2010. u 16:13 sati.