Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/omladinka

Marketing

Novo, novo, novo vrijeme...


Novo vrijeme, drugovi, donosi sa sobom i nove zadatke!" ......tako je nekad pjevala kultna slovenska grupa Buldožer.

Pala mi je ta pjesma na pamet dok sam čitala o tome kako su u bračnu luku uplovili mladenci Tomohiro Shibata i Satoko Inoue. Matičar im je, naime, bio – robot.

Sretni mladenci naravno rade u japanskoj robotskoj industriji i svoje su službeno – Da! – jedno drugom izrekli pred 50 uzvanika, a svečanu ceremoniju vodio je 1.5 metara visoki robot pod imenom I-Fairy. Ustvari, ceremoniju je iza nekoliko metara udaljenog crnog zastora vodio jedan čovjek koji je kompjutorom upravljao pokretima i govorom limeno-plastičnog matičara.

Robot - matičar, koji je na glavi imao prigodni cvjetni aranžman, nježno je raširio ruke i svojim tankim glasićem pozvao je mladoženju da 'podigne mladenkin veo i poljubi ju'.

Image Hosted by ImageShack.us

Sretni su mladenci odabrali ovaj neobičan način vjenčanja ne bi li svijetu pokazali novu generaciju androida. 'Bilo je jako zabavno' – novinarima je kasnije rekla 36-godišnja mladenka. I dodala kako misli da 'Japanci imaju jaki osjećaj da su im roboti prijatelji'.

Njezin novopečeni suprug, inače profesor robotike, bio je nešto kritičniji prema ovom robotu (ustvari robotici - žensko). 'Bilo bi krasno da je nešto pametnija, ali vrlo dobro se izražavala' - izjavio je nakon svečane ceremonije.

Japanci jako pokušavaju uključiti robote u svakodnevni život. Tokijsko sveučilište je izradilo dva robota – igrača baseballa. Honda je izmislila dijete – robota, a u Kyotu se pojavio robot koji u samoposluživanju sprema kupljene namirnice u vrećice umjesto pomoćnih radnika (Nama taj ne koristi. Mi to radimo sami).

'Kokoro', proizvodjač ovog ženskog matičara (I – Fairy, da joj ne zaboravimo ime) radi na izradi robota koji su sposobni 'smijati se i smješkati se’ i u toj se firmi nadaju se da će njihovi androidi 'dirnuti ljude u srce'.

I-Fairy je zasad jedna od samo tri takve robotice na svijetu. Cijena joj je oko 400 tisuća kuna. Nije baš ni jeftina i moglo bi proći nešto vremena prije nego se pridruži novim sretnim mladencima na veseloj svadbenoj svečanosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Pitam se neće li Japanci izumiti i robota koji će biti pratnja na prvoj bračnoj noći ili medenom mjesecu? Woody Allen je u svojem filmu 'The Sleeper' (1973) tako nešto predvidio - Orgasmatron. Izgleda da će zezancija Woody Allena, kao i ova simpatična limena matičarka postati stvarnost i prije nego što mislimo.

Novo, novo, novo vrijeme…


Izvor: independent.co.uk, Woody Allen foto - You Tube



Post je objavljen 17.05.2010. u 23:36 sati.