Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predstavljen izvještaj o novom Strateškom konceptu NATO-a

NATO treba nastaviti jamčiti sigurnost svojim članovima, kako to čini od 1949. te istodobno biti spreman intervenirati i izvan svojeg teritorija, predložila je danas skupina stručnjaka čija je zadaća pripremiti temelje za novu doktrinu Saveza.

"U sljedećih deset godina, NATO će imati četiri velike vojne misije koje će ovisiti jedna o drugoj", stoji u izvješću skupine 12 stručnjaka o "novom strateškom konceptu" NATO-a. Skupinu vodi bivša američka državna tajnica Madeleine Albright.

Pod nazivom "NATO 2020. - zajamčena sigurnost; dinamičan angažman - analiza i preporuke skupine stručnjaka", izvješće je objavljeno u ponedjeljak, a istodobno je predstavljeno veleposlanicima 28 zemalja članica.

Prva od četiri predviđene misije sastojat će se u "obrani od bilo kakve vrste prijetnje agresijom" zemljama članicama, u skladu s prvobitnom misijom od prije 60 godina. "Člankom 5 predviđa se vojna pomoć u slučaju agresije i važno je da to i ostane temeljno načelo saveza, a istodobno se treba pripremati na nove izazove", rekla je Albright novinarima.

U izvješću također stoji kako se NATO treba pripremiti za "interventne snage za vojne operacije i izvan zone koja spada Savezu", kako je danas slučaj u Afganistanu. Albright je izvješće podnijela glavnome tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu koji je kazao: "NATO nema ambiciju postati svjetski policajac", a slanje interventnih snaga "temeljit će se na načelima povelje UN-a".

Druga važna misija NATO-a u sljedećem desetljeću, bit će, kako stoji u izvješću, suradnja s drugim partnerima u svijetu. Zajednički cilj bit će zajedničko suočavanje s "novim prijetnjama" (cyber napadima, piratstvom, zabranom širenja balističkog i nuklearnog oružja te opasnosti od nestašice energenata).

Posljednja misija je pomoći u osnivanju policijskih i vojnih snaga u politički manje stabilnim zemljama, čime će se pridonijeti međunarodnoj sigurnosti, kako je NATO već učinio u Afganistanu i u Iraku.

Novi Strateški koncept trebao bi biti usvojen tijekom samita koji će se 19. i 20. studenoga održati u Lisabonu.

Dokument se potpuno transparentno u cijelosti može skinuti, pregledati i komentirati. U PDF obliku izvještaj skinite ovdje.

Post je objavljen 17.05.2010. u 19:46 sati.