Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Posjet Rimu

Evo nas nakon edukativno-pastoralnog i formacijskog posjeta vječnom gradu.
Prije svega svrha našeg posjeta je bio susret talijanskih prednovaka i novaka iz dvaju novicijata koji se nalaze u Italiji. Susret se popularno naziva „licem u lice“ (faccia a faccia).
Na susretu koji traje tri dana prednovaci pokusavaju pročistiti odluku o ulasku u novicijat i odgovoru na Božji poziv. Zajednički smo s njima posjetili mjesta značajna za don Boca u vrijeme njegovih posjeta Rimu. Cjelodnevno razgledavanje smo zakljucili svetom Misom u crkvi Presvetog Srca Isusova koju je sagradio don Bosco na papin zahtijev, a danas je srediste Rimske salezijanske provincije.
Cijeli susret smo zaključili duhovnom obnovom koju je predvodio nas maestro na temu vjernosti don Boscu i našoj karizmi poput Mihovila Rue, prvog nasljednika don Bosca, a svečano misno slavlje je predvodio don Francesco Cereda, savjetnik vrhovnog poglavara za formaciju.

Nakon odlaska prednovaka ostali smo zajedno sa našom subraćom i domaćinima iz drugog novicijata u Genzanu ( Rim ) Započeo je naš zajednički formacijski tjedan.
Prvog dana, u nedjelju, posjetili smo „papinu“ župu u Castel Gandolfu i slavili Misu. Župa je inače povjerena salezijancima. Dan smo zaključili susretom sa našim sestrama, novakinjama Kćeri Marije Pomočnice i našim studentima u Rimu.
Drugi dan smo proveli u generalnoj kući na Pisani. Imalo smo radionicu iz komunikacija i upoznali smo se sa radom ANS-e (informativna agencija pout hrvatske IKA-e). Posjetili smo glavni arhiv gdje smo uz mogli opipati neke od osobnih predmeta don Bosca (brevijar, pisma i knjige), don Mihovila Rue, čak i dokumenat koji potvrđuje osnutak i postojanje naše kongregacije. Hrvatski dio grupe je jako obradovao susret sa don Stjepanom Bolkovcom, koji je zadužen, za treču granu naše obitelji, salezijance suradnike. Susretu se najviše obradovao Domagoj koji poznaje don Stjepana još od kako mu je bio župnik u našoj misiji u Nunbergu.
Posljepodne smo proveli posjetom opatiji grko katoličkih monaha u na brežuljcima Rima (s.Nilo a Grottaferrata).
Trečeg dana smo posjetili Subiaco, mjesto gdje je sv Benedikt započeo svoj redovnički životom i gdje su nastale prve redovničke zajednice pod njegovim vodstvom i po pravilima koja su i danas aktualna u mnogim redovničkim zajednicama. U Subiacu su još dva samostana Sv. Skolastike i Sv. Benedikta.
Nakon ručka kojim nas je počastila obitelj Maurizia Lolobrigide novaka iz Rima( inače nečak starijim generacijama poznate talijanske glumice Gine Lolobrigide ), i kratkog odmora zaputili smo se kod časne sestre Marie Pie Giudici, salezijanka koja se povukla u Rimska brda kako bi organizirala duhovnu oazu u koju rado navraćaju mladi iz Rima na duhovnu okrijepu i krščansku formaciju. Svi smo ostali jako oduševljeni njezinom mudrošču i duhovnošču nakon kratkog nagovora.

Srijedu smo proveli na audijenciji kod svetog Oca na trgu sv. Petra a poslje podne smo imali slobodno za ragledavanje Vatikana i večernji susret sa svetom Misom u crkvi presvetog Srca Isusova, koju je predvodio rimski provincijal.

Sljedečeg dana smo išli u posjet UPS-u, salezijanskom sveučilištu u Rimu, gdje nastavljamo sljedeče godine našu formaciju. još smo se jednom susreli sa subračom koja studiraju filozofiju. Nakon radionice iz komunikacija i posjeta sveučilišnooj biblioteci svetu Misu smo slavili sa nama dragim prijateljem profesorom don Luisom Rosonom.
Popodne smo proveli u ugodnoj šetnji Vatikanskim vrtovima u Castel Gandolfu uz vodsto našeg salezijanca, što je uistinu bila velika povlastica, jer inače je teško dobit dozvolu za posjet vrtovima Castel Gandolfa u kojima inače Sveti Otac provodi svoje godišnje odmore. Sve smo to zaključili večerom i ugodnim druženjem sa don Enricom dal Covolom, postulatorom za proglašenje svetima iz naše kongregacija.

Naš posjet rimu smo zaključili hodočaščem u svetište Majke Božje Ljubavi pored Rima. Inače jedno od omiljenih svetišta rimske mladeži koja svake godine hodočasti tijekom noći kako bi bogu iskazali svoju vjernosti i prinjeli svoje molitve.
Nakon povratka u našu bazu u Genzano, ručka oprostili smo se na kratko od naše subrače i zakazali sljedeći susret več sljedečeg tjedna kod nas kada dolaze sve europski salezijanski novaci u posjet mjestima don Bosca i biti če naši gosti.
Toliko za ovo javljanje povodom boravka u Rimu. Do sljedečeg javljanja primite puno pozdrava, te vas potičemo da se u vremenu kada se pripremamo za proslavu blagdana Marije Pomočnice kršćana ( 24.05. ), utečete Mariji sa svim svojim potrebama, te neka vas naša Nebeska Majka stavi pod svoj plašt i zaštiti od svake opasnosti za dušu i tijelo.
Puno pozdrava do skorašnjeg javljanja.




Napomena: za pregled citave galerije, kliknuti na sliku!!!


Post je objavljen 17.05.2010. u 16:21 sati.