Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Rafting i kiša

Iskoristiti ću ovo „prelijepo“ vrijeme za par mudrih o raftingu i kiši. Kao prvo kiša u pravilu ne mora biti neki otežavajući faktor za rafting izlet. Ukoliko jake kiše napune riječne kanjone, nemate što razmišljati. Rafting je konačno 100% adrenalinski doživljaj. I padale vam sjekire biti će cool.

Isto tako ne pričamo o laganim kišicama u ovom članku. Ovdje se sve odnosi na hladne i dugotrajne kišurine..

[caption id="" align="aligncenter" width="400" caption="Jedan "kišni" rafting koji se isplatio"]Kupa extreme[/caption]


Za „kišni“ rafting morate dobiti kompletnu opremu. Dakle neoprensko odjelo (ne mora biti u cijeni ali ga morate moći iznajmiti), nepropusni šuškavac, kaciga i life jacket su ono što morate imati. A neoprenske čarapice ili neoprenske cipelice su ono što vas najviše grije. Raznorazne krivotvorene kroksice, plastične cipelice za plažu ili neoprenske cipelice koje možete vidjeti na placu za 20 kuna ide u kategoriju nekorisnih pomagala. Ukoliko ste već odabrali tako lošeg organizatora iskoristite svoje tenisice i ostavite čarape na nogama, biti će vam toplije. Link na naš članak o tome.

Druga stvar je vrlo važna za kišni rafting, a to je topla prostorija u kojoj ćete se moći obući i nakon raftinga presvući u suho. Livadarenje u ovom slučaju ne dolazi u obzir. Ako ne znate što je to evo ukratko; „livadarenje je oblik organizacije rafting izleta u kojem organizator dođe na tuđu livadu, tamo oblači turiste i na tuđoj livadi ih presvlači u u suho“!

Isto tako genijalan način uštede koji su osmislili neki naši organizatori rafting izleta koji se sastoji u tome da vi idete okolo sa svojim autom je tijekom kišnog raftinga poguban za vas i vaše vozilo.

Odabir rijeke i vodostaja je jako bitan za kišni raftinga. Lijene ljepotice niska vodostaja su super za zabavu kada je toplo. Skokovi sa stijena, razgledavanje prirode, pijuckanje, špricanje, pjevanje i slične aktivnosti zahtijevaju mrvicu toplije vrijeme. A ako pada kiša i nizak je vodostaj ostaje vam samo tri riječi; lijena i nizak vodostaj. Pa sami zaključite ide li vam se na tako nešto.

Vjetar… Ako puše jak do olujni vjetar i pada kiša, biti će vrlo hladno. Samo izuzetno povišeni vodostaj opravdava rafting u takvim uvjetima.

Djeca i kiša. Ukratko, djeca do nekih 12-14 godina nemaju što raditi tijekom loših vremenskih uvjeta. Veliki vodostaj tako i tako otežava uvjete na rijeci pa klinci ne smiju na istu a ako je niski vodostaj, kod djece postoji veća opasnost od pothlađivanja tako da opet ništa od raftinga. Pljusak i laganini kišicu koja nas uhvati tu i tamo na raftingu preživjeti će sa lakoćom.

Što i kako?? Ako vam organizator rafting izleta već na svom web sajtu dipli o nekakvim zabavnijim raftinzima tijekom kišna perioda, zamislite se odmah nad tim. Obveza svakog organizatora ukratko je da vam osigura „zabavu, avanturi i sigurnost“. Pa ako je baš loša, prognoza kontaktirajte ga. Raspitajte se koliko se bavi sa raftingom i pitajte ga za savjet. Od nekog tko se ove godine počeo profesionalno baviti ovim poslom vjerojatno nećete dobiti ništa mudro. Slušajte pozorno. Provjerite prognozu i nazovite opet ( www.meteo.hr ). Uostalom rafting nije toliko jeftin da bi platili i na kraju se ne zabavili jer vam je cijelo vrijeme curila kiša, puhao vjetar i vidjeli ste koju pahulju snijega.

A kada je takva prognoza možete odvojiti loše firme od onih dobrih. Jer svaki profesionalac će vam reći; „čujte prognoza je jako loša, bolje da vi i vaš klinac ne dolazite u subotu, uplaćene novce možete prebaciti za neki drugi termin ili ćemo vam ih vratiti…“
Bar mi tako radimo ;-). Ne bi vjerovali, rijetko ko je tražio novac natrag, većina je prolongirala izlet za neki drugi termin i bila nam zahvalna zbog takvih savjeta…

Post je objavljen 16.05.2010. u 15:23 sati.